Na Kolację | NA PRZYJĘCIU | Na Słono | Na Zimno | Sałatki | W KUCHNI

SAŁATKA MEKSYKAŃSKA Z MIĘSEM MIELONYM

24 listopada 2016

dsc01055bMam swoje sprawdzone sałatki, które zawsze przygotowuję na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Ale wciąż szukam jakiś nowych inspiracji. Znalazłam tą sałatkę i zmodyfikowałam przepis pod nasze upodobania. W oryginale były jeszcze pieczarki, ale ja je pominęłam. Zostawię Wam link po wisem do oryginału przepisu. Sałatka jest bardzo intensywna w smaku, idealna pod wódkę 🙂

Składniki:

  • pół główki sałaty lodowej lub jedna mała ( można zastąpić kapustą pekińską )
  • 20 dag koktajlowych pomidorków
  • 1/2 kostki sera typu feta
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 120 g dobrego żółtego sera
  • 1 paczka chipsów solonych ( średnia )

Składniki na mięso:

  • 1/2 kg mięsa mielonego ( np. z łopatki )
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta kuminu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz ( można zastąpić szczyptą chili )
  • ząbek czosnku
  • olej/masło

Składniki na sos:

  • 1 duży jogurt naturalny ( około 400 ml )
  • 6-8 łyżek majonezu
  • 2 łyżki ketchupu ( z górką )
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Na patelni rozpuszczamy tłuszcz i smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy mięso mielone. Kiedy mięso ładnie się rozdzieli i odparuje dodajemy wszystkie przyprawy. Smażymy/dusimy aż mięso zmięknie. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze troszkę dusimy. Jeśli to konieczne doprawiamy do smaku. Odstawiamy do przestudzenia.

Składniki sosu umieszczamy w naczyniu i mieszamy ( czosnek przeciskamy przez praskę ). Doprawiamy do smaku jeśli to konieczne.

Sałatę lodową siekamy.

Pomidorki przekrawamy na pół.

Ser typu feta kroimy w kostkę.

Ser żółty ścieramy na grubych oczkach.

Fasolę i kukurydzę odsączamy na sicie.

Układanie sałatki w misce:

  • sałata lodowa
  • pomidorki koktajlowe
  • mięso mielone
  • kukurydza
  • fasola
  • sos
  • żółty ser
  • ser typu feta
  • pokruszone chipsy ziemniaczane ( tuż przed podaniem )

Przechowujemy w lodówce. Idealna na drugi dzień. Smacznego!

dsc01050bdsc01054b

Moja inspiracja ( klik )

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest