BOŻE NARODZENIE | Ciasteczka | Dekoruje | Na Słodko | ŚWIĄTECZNE OKAZJE | W DOMU | W KUCHNI

PIERNICZKI STAROPOLSKIE

16 grudnia 2016

dsc01587b

Najlepsze, najsmaczniejsze, najpyszniejsze pierniczki na świecie…są po prostu idealne. Ciasto jest cudownie plastyczne, nie napowietrza się podczas kolejnego zagniatania i wałkowania. A smak…dosłownie rozpływają się w ustach. W tym roku tylko pierniczki staropolskie zagoszczą na naszym stole, ponieważ żaden inny przepis nie może się z nimi równać 🙂 Piekłam z M w tym roku pierniczki z innego przepisu ( pierniczki jaśniejsze ( klik ) ), ale tylko dlatego, że weekend pierniczkowy przesunął się z 10 na 3 grudnia i ciasto staropolskie nie zdążyło dojrzeć. Pierniczki staropolskie pieczemy z ciasta piernikowego, przepis znajdziecie tu ( klik ) oraz skopiowany na dole wpisu. Ciasto leżakuje 4-6 tygodni więc jeśli nie zagnietliście ciasta w listopadzie to może skorzystacie za rok 🙂 , a jeśli tak jak ja macie już ciasto staropolskie to właśnie teraz jest ten czas, żeby upiec pierniczki, a 17 grudnia piernik 🙂

Pierniczki staropolskie bardzo puchną podczas pieczenia więc małe elementy lub stempelkowe raczej nam nie wyjdą, chyba że bardzo cienko rozwałkujecie ciasto, ale wówczas pierniczki nie są aż tak smakowite.

PIERNICZKI STAROPOLSKIE

Ciasto wyjmujemy z lodówki minimum 2 godziny wcześniej.

Jeśli to konieczne ponownie delikatnie zagniatamy.

Ciasto, które czeka na swoją kolejkę, najlepiej niech czeka w lodówce 😉

Ciasto staropolskie rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm i wykrawamy ulubione kształty.

dsc01578b

Przekładamy ( w sporych odstępach ) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 11-13 minut, 170 stopni, termoobieg.

Przekładamy na kratkę, studzimy.

Pierniczki przechowujemy w puszce. Pierniczki staropolskie miękną w ciągu kilku dni wyłożone bez przykrywki, np. na półmisku 🙂

dsc01584b

dsc01585b

dsc01593b

PRZEPIS NA CIASTO STAROPOLSKIE ( klik ):

Składniki:

  • 1/2 kg miodu prawdziwego ( u mnie wielokwiatowy )
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 250 g dobrego masła ( u mnie 82 % )
  • 1 kg mąki tortowej ( u mnie Basia )
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 60 g przyprawy do piernika ( bez mąki )

Najważniejsze informacje:

  • miód musi być prawdziwy.
  • przyprawa do piernika nie powinna zawierać mąki.
  • ciasto leżakuje w chłodzie minimum 4 tygodnie, a najlepiej 6 tygodni ( chociaż spotkałam się z opinią, że i po dwóch tygodniach leżakowania udał się doskonale ).
  • upiec piernik staropolski należy tydzień przed Świętami.
  • ciasto przed leżakowaniem jest płynne i takie ma być, podczas leżakowania nabierze odpowiednie konsystencji i będzie można je spokojnie rozwałkować podsypując mąką.
  • z przepisu pieczemy trzy blaty ciasta
  • z tego przepisu wychodzą również przepyszne pierniczki

W większym garnku umieszczamy miód, masło i cukier. Powolutku na najmniejszym ogniu doprowadzamy do wżenia. Musi powstać gładka błyszcząca masa, a cukier musi się całkowicie rozpuścić. Trwa to około 20 minut z haczykiem.

Przelewamy do docelowej miski w której będziemy wyrabiać ciasto i odstawiamy do wystudzenia.

Sodę rozpuszczamy w mleku.

Do miski z masą dodajemy mąkę, jajka, sól, przyprawę do piernika oraz sodę rozpuszczoną w mleku i dokładnie wyrabiamy / mieszamy ciasto. W tym momencie poczujecie zapach świąt, obłędny!

Gotowe ciasto przekładamy do szklanego pojemnika ( można też do kamionkowego ), nakrywamy ściereczka i odstawiamy na kolejne 5 lub 6 tygodni w chłodne miejsce ( lodówka lub balkon- jeśli nie ma przymrozków ).

Ja trzymałam na balkonie w zeszłym roku i nie sprawdzałam temperatur, prawdopodobnie nie raz go przymroziło, a mimo to udał się idealnie.

Autorka przepisu jednak podkreślała, że nie można dopuścić do zamrożenia. Powodzenia!

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest