Ciasta | Na Słodko | W KUCHNI

BURACZANE CIASTO CZEKOLADOWE

8 stycznia 2017

dsc01688b

Hmm? 🙂 Tak pomyślałam jak czytałam przepis. Wprawdzie piekłam i jadłam już ciasto ze szpinaku ( klik ), z dyni ( klik ), cukinii ( klik ) czy cieciorki ( klik ), ale burak? Z drugiej strony z tych wszystkich warzyw tylko burak jest słodki więc ostatecznie to mnie przekonało. Przepis wydawał się dość dziwny, bo zawiera bardzo dużo cukru i oleju, ale tak duże proporcje sprawdziły się idealnie. Podczas pieczenia całe mieszkanie pachniało obłędnie czekoladą. Po upieczeniu ciasto można polać polewą czekoladową lub glazurą z dżemu, ale nie jest to konieczne, ponieważ ciasto jest bardzo wilgotne. Moje polałam mleczną czekoladą ( a ostatni kawałek zjadłam z łyżeczką dżemu 😉 ), ale gdybym zdecydowała się na dżemową glazurę to wybrałabym dżem z owoców leśny, malinowy lub z czarnej porzeczki. Ciasto jest ciężkie, bardzo wilgotne i baaardzo czekoladowe, a buraczki zupełnie niewyczuwalne.

Składniki dzielimy na mokre i suche, a później łączymy.

Składniki:

  • 275 g mąki tortowej ( u mnie Basia )
  • 100 g ciemnego kakao
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 360 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 380 g ugotowanych i zmiksowanych buraków ( puree )
  • 300 ml oleju
  • 5 dużych jajek

Suche składniki ( mąka, cukier, proszek, cukier waniliowy i kakao ) przesiewamy do mniejszej miski.

Buraczane puree ( zimne ) przekładamy do dużej miski.

Dodajemy olej i miksujemy do połączenia się składników.

Następnie dodajemy porcjami wymieszane suche składniki, na 4 razy. Po każdej porcji suchych składników miksujemy.

Całość miksujemy do połączenia się składników.

Przekładamy do formy ( wybrałam formę prostokątną o wymiarach 35×16 ale sprawdzi się również standardowa tortownica ) wysmarowane masłem i wysypanej mąką.

Pieczemy w temperaturze 150 stopni, termoobieg przez około 1 godzinę lub dłużej, do suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto wyjmujemy i odstawiamy na 10-15 minut.

Po tym czasie można polać ciasto glazurą z dżemu lub polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

  • 1 tabliczka ulubionej czekolady
  • 1 łyżeczka masła

Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto.

Glazura z dżemu

  • 120 g dżemu
  • 1 łyżkę cukru
  • 2 łyżki wody

Dżem podgrzewamy w rondelku wraz z cukrem i wodą, mieszamy i polewamy ciasto.

Smacznego!dsc01686b

dsc01683b

dsc01692b

 

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest
  • Ciekawy pomysł na ciasto, muszę kiedyś spróbować 🙂