Ciasta | Na Słodko | W KUCHNI

CIASTO JOGURTOWE

19 stycznia 2017

DSC01730nnnnnnnnnn

Przepis na to ciasto jogurtowe znalazłam w Internecie i prawie 😉 nic w nim nie zmieniałam, poza czasem pieczenia. W oryginale było 35 minut, a moje piekło się 50 minut. Ciasto w smaku jest bardzo mleczne, ciężkie, ale puchate i dość wilgotne. Podczas pieczenia tworzy się chrupiąca skórka 🙂 Przepyszne i bardzo proste. Całe ciasto jest na bazie jogurtu naturalnego o pojemności 180 g, nie wyrzucajcie kubeczka, bo będzie potrzebny do odmierzania pozostałych składników.

Składniki:

  • 1 mały jogurt naturalny o pojemności 180 g ( u mnie Zott )
  • 3 duże jajka
  • 1 kubeczek oleju
  • 3 kubeczki mąki tortowej ( u mnie Basia )
  • 2 kubeczki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Do większej miski przekładamy jogurt.

Myjemy i osuszamy kubeczek po jogurcie.

Do mniejszej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy.

Do miski z jogurtem wbijamy jajka, wlewamy olej i szczyptę soli.

Miksujemy na gładką masę.

Stopniowo wsypujemy wymieszane suche składniki, miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia się składników.

Masa wychodzi dość gęsta więc ostatnią porcję suchych składników warto wmieszać za pomocą łopatki.

Ciasto przekładamy do tortownicy ( 24 cm ) wyłożonej tylko na dnie papierem do pieczenia, wyrównujemy.

Pieczemy w 180 stopniach, termoobieg, przez około 50 minut, do suchego patyczka.

Po upieczeniu lekko studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

DSC01726bb

DSC01734bb

DSC01737bb

Oryginalny przepis znajdziecie tu ( klik ).

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest