Ciasta | Ciasteczka | Inne | Na Słodko | W KUCHNI | WEEKENDOWE ŚNIADANIE

PLACUSZKI JABŁKOWE

13 lutego 2017

DSC01771b1

Przepis na te placuszki jabłkowe znam od lat, ale nie robiłam ich od czasów szkoły podstawowej. Najsmaczniejsze są na ciepło z cukrem pudrem lub słodką śmietanką. Idealne na śniadanie lub kolację, jak również jako słodka przekąska. Smakują troszkę jak racuszki, a troszkę jak naleśniki i wierzcie mi nie znam łatwiejszego przepisu na jabłkowe placuszki 🙂 Jabłka są maczane w cieście dzięki czemu w placuszku mamy więcej jabłka niż ciasta.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki tortowej ( u mnie zawsze Basia )
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka cukry waniliowego ( lub na oko 😉 )
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu ( można pominąć )

Dodatkowo

  • dowolne jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Wszystkie składniki umieszczamy w misce ( bez składników dodatkowych 😉 ), miksujemy na gładką masę.

Jabłka kroimy w plastry ( bez gniazd nasiennych ) lub w dowolne ulubione kształty. Polecam jednak plastry.

Na patelni rozgrzewamy olej.

Każdy plaster jabłka moczymy w cieście i układamy na rozgrzany olej.

( ja nabijam jabłko na patyczek do szaszłyków, maczam i smażę )

Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Odsączamy na ręczniku papierowym.

Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy słodką śmietanką. Smacznego!

DSC01772b2

DSC01767b3

DSC01774b4

 

Podobne przepisy:

  • naleśniki szarlotki ( klik )
  • szarlotka ( klik )
  • babeczki w czapeczkach ( klik )
  • omlet ( klik )

 

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest