Na Ciepło | Na Obiad | Na Słono | W KUCHNI

ZIELONE KOTLECIKI RYBNE Z SZPINAKIEM

23 lutego 2017

DSC01824b3

Nowy pomysł na pokolorowanie rybki 🙂 Osobiście uwielbiam rybę, prawie w każdej postaci, ale nie każdy podziela moje zdanie. A jak jeszcze do ryby dodamy szpinak to chyba każdy powie, że to nie może być smaczne. Ale jest 🙂 i to bardzo. Piękne zielone kuleczki rybne, które są przepyszne. Lekkie i delikatne kotleciki sprawdzą się idealnie na obiad.

Składniki:

  • 600 g ulubionej ryby ( u mnie miruna )
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 3 łyżeczki czosnku w proszku ( lub 2 ząbki )
  • sól
  • pieprz
  • szczypta lubczyku ( niekoniecznie )

Dodatkowo:

  • bułka tarta
  • olej lub masło klarowane

Potrzebny nam będzie malakser lub blender, można też składniki drobno pokroić.

Rybę dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wyciągamy wszystkie ości i umieszczamy w malakserze wraz z porządnie odciśniętym szpinakiem ( rozmrożonym wcześniej ) miksujemy i przekładamy do miski.

Dodajemy wszystkie przyprawy oraz jajko. Wyrabiamy.

Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Pulpety rybne kładziemy na rozgrzany olej i po około minucie zmniejszamy ogień. Kiedy się ładnie zarumienią przekładamy na drugą stronę, zwiększamy ogień i po około pół minuty zmniejszamy. Moje smażyłam w dość dużej ilości oleju, ale jeśli chcecie „odchudzić” swoje kotlety, można je obsmażyć na niewielkiej ilości oleju i kiedy się zarumienią podlać wodą- przykryć i dusić przez parę minut. Smacznego!

DSC01832b2

DSC01823nb

DSC01829b3

***

Podobne przepisy:

  • Ryba pod szpinakową pierzynką ( klik )
  • Pulpety rybne z pietruszką ( klik )
  • Risotto ze szpinakiem ( klik )
  • Makaron ze szpinakiem ( klik )
  • Szpinak w cieście francuskim ( klik )
  • Naleśniki ze szpinakiem ( klik )
  • Ciasto ze szpinakiem na słodko ( klik )