Babeczki, Muffinki | Na Słodko | W KUCHNI | WIELKANOC

MUFFINKI KOKOSOWE

25 lutego 2017

DSC01814b

Pyszne, maślane i bardzo kokosowe muffinki. Delikatne i puszyste wewnątrz, chrupiące na zewnątrz i baaardzo kokosowe 🙂 . Myślę, że skradną Wasze serca, mnie najbardziej smakowały w dniu upieczenia, a mojemu Mężowi na drugi dzień. Trzeba uważać przekładając dość gęste ciasto do papilotek ponieważ muffinki rozlewają się na górze. Najlepiej wypełnić tylko do połowy. Plusem braku górki na wierzchu jest to, że można je dekorować np. masą cukrową albo śmietaną. My zjedliśmy same, bez dodatków.

Składniki:

  • 120 g dobrego miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 260 g mąki tortowej ( u mnie Basia )
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • 4 łyżki likieru kokosowego ( można zastąpić mlekiem, ja dodałam Malibu )

Sypkie składniki przesiewamy i odstawiamy.

Mleko z likierem wlewamy do szklanki odstawiamy.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.

Następnie dodajemy po jednym jajku, ucieramy po każdym dodaniu.

Do masy maślano- jajecznej wsypujemy wiórki kokosowe i ucieramy.

Następnie dodajemy na zmianę sypkie składniki i mleko ( z likierem ), w trzech turach, delikatnie mieszając na najwolniejszych obrotach miksera lub za pomocą szpatułki po każdym dodaniu.

Gotowe ciasto przekładamy do papilotek, napełniając do połowy wysokości.

Pieczemy góra dół, 160 stopni przez 25 minut, do suchego patyczka. Smacznego!

DSC01813b

DSC01819b

DSC01822b

Oryginał przepisu znajdziecie tu ( klik )

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest