ŚWIAT TORTÓW

OWOCOWA FRUŻELINA DO TORTÓW

6 marca 2017

DSC01882b1

Owocowa frużelina jest idealna do tortów, gofrów, naleśników i deserów. Zimą nie mamy szans np. na smaczne świeże maliny, ale dzięki frużelinie odzyskamy w kilka chwil smak letnich owoców. Frużelinę trzeba zrobić dzień wcześniej wówczas nabiera idealnej konsystencji i intensywnego smaku 🙂 Poniższy przykład jest na bazie malin, ale możecie wykorzystać również inne owoce. Do tej pory robiłam frużelinę z malin, truskawek, jagód i z owoców leśnych. Frużelina ma konsystencję żelu/kisielu. Można również skorzystać ze świeżych owoców, ale ja prawie zawsze wykorzystuje mrożone owoce, bo świeżych troszkę mi szkoda 😉

Proporcje składników dla wszystkich wymienionych przez mnie owoców są takie same.

Składniki:

  • 500 g mrożonych malin ( u mnie z Lidla )
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki żelatyny

Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 3 łyżkach wody. Odstawiamy.

Żelatynę umieszczamy w szklance i zalewamy zimną wodą, do pokrycia. Odstawiamy.

Owoce umieszczamy w rondelku o grubszym dnie, zasypujemy cukrem i na wolnym ogniu podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści, a owoce się rozmrożą, często mieszając. Nie doprowadzamy do wrzenia- owoce mają być ciepłe.

Kiedy cukier się rozpuści, a owoce będą ciepłe dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Często mieszając, nie dopuszczając do przypalenia.

Zdejmujemy z ognia, wlewamy żelatynę i energicznie mieszamy. Studzimy. Smacznego!

Uwagi 🙂

  • rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną warto zamieszać jeszcze raz tuż przed dodaniem do owoców.
  • żelatyna będzie po namoczeniu bardzo „sztywna”, aby zapobiec grudkom w frużelinie trzeba ją wlać w gładkiej konsystencji. Ja wstawiam szklankę z żelatyną do miski z gorącą wodą na chwilkę, żelatyna zachowa właściwości żelujące, a jednocześnie będzie płynna. Grudek nie będzie 🙂
  • jeśli użyjecie frużeliny do tortu to najlepiej w takiej kolejności: biszkopt, krem, frużelina, biszkopt…
  • jeśli na drugi dzień okaże się, że frużelina jest za gęsta, dodajcie 1-2 łyżki gorącej wody.
  • jeśli chcecie aby frużelina miała rzadszą konsystencję dodajcie mniej żelatyny, a jeśli chcecie aby była gęstsza to więcej.
  • do frużeliny polecam mrożone owoce.

Wszystko o moich tortach znajdziecie w kategorii ŚWIAT TORTÓW ( klik ) 🙂 przepisy, masy, a także dowiecie się jak idealnie położyć na torcie jadalny opłatek ( klik ).

DSC01883bb

DSC01889bb

DSC01886bb

Oryginał przepisu znajdziecie tu ( klik ).

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest