Na Ciepło | Na Obiad | Na Słono | W KUCHNI

ŁAZANKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ I KIEŁBASĄ

11 marca 2017

DSC01860b

Łazanki to taka potrawa, którą zna każdy i chyba każdy ma swój własny przepis. Poniżej znajdziecie mój ulubiony, wypracowany przez lata. Moim zdaniem sekretem dobrych łazanek jest odpowiednio długie podsmażanie kiełbasy, cebuli i kiszonej kapusty oraz duża ilość dobrego masła 🙂 Masło jest zawsze składnikiem idealnym wielu potraw, im więcej masła tym smaczniej.

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 kg kiełbasy
  • 1 bardzo duża cebula lub 2 duże
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 kostki dobrego masła ( minimum 😉 )
  • makaron do łazanek

 

Kapustę bez płukania ( chyba, że jest tak kwaśna, że nie da się nawet spróbować ) gotujemy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego przez 1 godzinę.

Kiedy kapusta się ugotuje wylewamy ją na sito, odciskamy i siekamy. Odstawiamy.

Teraz korzystamy z głębokiej patelni, cały czas będziemy używać jednej patelni ( bez jej mycia w trakcie robienia łazanek ). U mnie to był wok.

Cebulę kroimy w półksiężyce, oprószamy szczyptą soli i cukru.

Smażymy na 2/4 części naszego masła na złoty kolor. Łyżką cedzakową ściągamy cebulkę na talerz. Odstawiamy.

Kiełbasę kroimy w półplasterki i smażymy aż się pięknie zarumieni. Łyżką cedzakową ściągamy kiełbasę na talerz z cebulką. Odstawiamy.

Na patelni rozpuszczamy pozostałe masło ( 2/4 ) i wrzucamy kapustę. Podsmażamy.

Dodajemy kiełbasę z cebulką,doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem, podsmażamy.

Makaron gotujemy o osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Wylewamy na sito, nie płuczemy, leppki makaron lepiej przywiera do dodatków.

Łączymy z kapustą, mieszamy. Smacznego!

DSC01866b

DSC01863bn

DSC01862bkb