Na Kanpkę | Na Kolację | Na Słono | Na Zimno | W KUCHNI | WEEKENDOWE ŚNIADANIE

PASTA Z AWOKADO CZYLI GUACAMOLE PO MOJEMU ;)

16 marca 2017

Nie wiem czy zauważyliście ale nie lubię oryginalnych nazw potraw i nie dlatego, że podrabiam oryginały, ale dlatego, że nie jestem zawodowym kucharzem. Nie wiem wielu rzeczy, nie znam wielu przypraw więc nie będę udawała, że jest inaczej. Czasami, tak jak dziś, używam oryginalnej nazwy aby Czytelnik wiedział, że mój przepis to nie coś innego niż to co prawdopodobnie zna 🙂

Awokado bardzo lubię 🙂 W kanapce jako dodatek lub w paście jak poniżej. Słyszałam jeszcze o kremie czekoladowym z awokado i o koktajlach, ale dziś pasta z awokado czyli guacamole po mojemu 😉 Bardzo czosnkowa.

Składniki:

  • 2 bardzo dojrzałe awokado
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • 3-5 kropli tabasco
  • sok z połowy cytryny

 

Ja używałam malaksera, ale można też skorzystać z blendera ręcznego lub kielichowego lub widelca 🙂

Awokado przekrawamy na pół, za pomocą noża pozbywamy się pestki i wydrążamy miąższ łyżką.

Umieszczamy w malakserze.

Czosnek obieramy i wrzucamy do malaksera.

Dodajemy tabasco, sok z cytryny oraz porządną szczyptę soli.

Całość miksujemy. Jeśli to konieczne doprawimy do smaku. Smacznego 🙂

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest