Ciasta | NA PRZYJĘCIU | Na Słodko | ŚWIAT TORTÓW | W KUCHNI

TORT BEZOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ

18 marca 2017

Tort bezowy kilka lat temu był gościem na stole mojej Siostry, kupowała gotowe ( wówczas było to bardzo modne ) blaty bezowe i przekładała je kremem. Ponieważ bardzo często się pojawiał zwyczajnie mi się znudził i przez kilka lat unikałam bezowych tortów jak ognia. Ale! Ale tort bezowy ponownie zaatakował blogi, konta na Instagramie czy Facebooku i kusił mnie sowim wyglądem 🙂 Obecnie nazywany jest Pavlovą. Mój może nie wygląda ( popracuję nad tym 😉 ), ale za to smakuje jak niebo, jest cudowny, chrupiący, a jednocześnie delikatny. Jego ogromnym plusem jest lekkość. Najsmaczniejszy na drugi dzień.

Składniki na blaty bezowe:

  • 6 białek ( dużych jaj )
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

Zanim zaczniemy przygotowywanie blatów bezowych trzeba włączyć piekarnik i ustawić temperaturę 180 stopni, termoobieg.

Przygotujcie sobie dwie blaszki, najlepiej piekarnikowe oraz dwa arkusze papieru do pieczenia.

Na każdym arkuszu papieru do pieczenia narysujcie okrąg o średnicy 22 cm-24 cm.

Papierem wyłóżcie blaszki.

 

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Do piany stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy cukier i nadal ubijamy ( na najwyższych obrotach ).

Kiedy piana jest już szklista i bardzo sztywna dodajemy sok z cytryny, miksujemy.

Odstawimy mikser ( chyba, że macie opcję bardzo wolnych obrotów w swoim mikserze ).

Przesiewamy mąkę i delikatnie łączymy ją z masą.

 

Masę dzielimy na dwie części.

Jedną połowę wykładamy na papier do pieczenia, na środek okręgu. Rozsmarowujemy na kształt naszego okręgu.

Tak samo postępujemy z drugą połową masy na drugim papierze.

Blaty bezowe wstawiamy do piekarnika. Pieczemy- termoobieg, 180 stopni, 5 minut.

Po pięciu minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez 1 i 1/2 godziny.

Po upieczeniu blaty bezowe zostawiamy w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.

Krem:

Składniki:

  • 1/2 litra śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • owoce świeże lub mrożone odsączone ( porządnie )

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder.

Propozycja przełożenia tortu:

Na paterze umieszczamy pierwszy blat, wykładamy śmietanę, układamy owoce.

Przykrywamy drugim blatem bezowym, posypujemy cukrem pudrem.

Przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Oryginał przepisu znajdziecie tu ( klik)

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest