Na Ciepło | NA DIECIE | Na Kolację | Na Obiad | Na Słono | W KUCHNI

FRYTKI Z BATATÓW

28 marca 2017

Pewnie wszędzie już widzieliście frytki z batatów, ja również widziałam je wszędzie i dziś postanowiłam ich spróbować. Przepis prawie identyczny jak na moje pieczone ziemniaczki ( klik ), prościutki 🙂 a efekt przepyszniasty. Zachęcam więc Was jeśli jeszcze nie próbowaliście.

Składniki:

  • 1 duży batat lub więcej ( dla jednej osoby spokojnie wystarczy jeden batat )
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka bazylii ( lub dowolnych ulubionych ziół )
  • 2-3 ząbki czosnku

 

Piekarnik: góra dół, 230 stopni, 18-20 minut.

Bataty porządnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Kroimy w ulubione kształty.

Umieszczamy w misce, dodajemy sól, zioła i oliwę z oliwek ( około 1-2 łyżeczki )

Mieszamy.

Bataty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby się nie stykały.

Ząbki czosnku lekko rozgniatamy z łupinką i układamy pomiędzy batatami.

Pieczemy w 230 stopniach, aż będą zarumienione i chrupiące.

Podajemy zaraz po upieczeniu. Smacznego!

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest