Na Ciepło | Na Kolację | Na Obiad | Na Słono | W KUCHNI

KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWYM ZE SZPINAKIEM

5 kwietnia 2017

Bardzo smaczny i szybki przepis. Wykorzystałam udka kurczaka bez kości ( takie były akurat w Biedronce ), ale można wykorzystać piersi z kurczaka czy indyka. Zaletą tego przepisu jest prostota, danie idealne sprawdzi się kiedy mamy mało czasu, bo praktycznie robi się samo.

Składniki:

  • ½ kg mięsa z kurczaka
  • 3 duże garści świeżego szpinaku
  • 1 szklanka śmietanki ( moja miała 30 % bo akurat taką miałam, ale może być bp. 12% do zup )
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka lubczyku (można wykorzystać ulubione zioła lub zupełnie pominąć )
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • kilka kropli soku z cytryny

 

Mięso dzielimy na mniejsze kawałki.

Oprószamy solą, pieprzem i lubczykiem- nacieramy mięso.

Na głębszej patelni rozgrzewamy masło i olej.

Układamy ciasno całe mięso i podsmażamy z jednej strony kilka minut.

Przekładamy mięso na drugą stronę, na wierzchu kładziemy szpinak ( lekko skrapiamy sokiem z cytryny )- ile się zmieści, jak zmniejszy objętość wówczas można dodać pozostały.

Przykrywamy i czekamy kilka minut aż szpinak zmniejszy swoją objętość.

Mieszamy całość, dodajemy zmiażdżony czosnek i całość zalewamy śmietanką.

Dusimy pod przykryciem około 10 minut.

Zdejmujemy pokrywkę, doprawiamy solą i pieprzem i redukujemy sos do ulubionej konsystencji ( średni ogień, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając- sos zacznie gęstnieć ).

Podajemy np. z makaronem. Smacznego!

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest