Na Kolację | Na Słono | Na Zimno | Sałatki | W KUCHNI

SAŁATKA Z BROKUŁAMI, MAKARONEM I JAJKIEM

11 kwietnia 2017

Pyszna sałatka z brokułami, makaronem i jajkiem, która będzie w tym roku moim wielkanocnym hitem. W smaku przypomina troszkę makaron z brokułami ( klik ) ale jest dużo lżejsza. Robi się ją szybko, najsmaczniejsza jest na drugi dzień, kiedy smaki się przegryzą. W sałatce brokułowej jest feta więc trzeba uważać z solą podczas doprawiania całości. Makaron, który jest w sałatce wykorzystywałam również w tej sałatce z zielonym ogórkiem ( klik ).

Składniki:

  • 2 opakowania mrożonych brokułów ( 900 g )
  • 1 opakowanie sera typu feta ( 270 g )
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego ( 250 g, w kształcie ryżu )
  • 2 opakowania jogurtu naturalnego ( łącznie 360 g )
  • 6 łyżek majonezu
  • 5 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz

 

Jajka gotujemy na twardo i kroimy w drobną kostkę. Umieszczamy w misce.

Brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie- muszą być miękkie, ale nie rozgotowane. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, studzimy i kroimy w mniejsze cząstki. Umieszczamy w misce.

Ser typu feta kruszymy, dodajemy do pozostałych składników.

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, studzimy. Umieszczamy w misce.

Sos:

Jogurt umieszczamy w naczyniu, dodajemy majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1/2 łyżeczki soli, szczyptę cukru i pieprz ( do smaku ).

Zalewamy składniki sałatki sosem, mieszamy. Doprawiamy do smaku. Smacznego!

 

 

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest