BOŻE NARODZENIE | Na Kanpkę | Na Kolację | Na Słono | Na Zimno | ŚWIĄTECZNE OKAZJE | W KUCHNI | WEEKENDOWE ŚNIADANIE | WIELKANOC

WEKOWANY SCHAB Z MAJERANKIEM- DOMOWA WĘDLINA

24 kwietnia 2017

Domowa wędlina zawsze jest lepsza niż taka sklepowa, a jeśli jeszcze przepis jest łatwy i smaczny to pozostaje tylko wypróbować. Zasada przepisu jest taka sama jak przy przyrządzaniu boczku z tego przepisu ( klik ). Te schab powstał przy okazji tegorocznych świąt i idealnie smakował z buraczkami z chrzanem 🙂 

 

Składniki:

  • około 1 i 1/2 kg schabu ( mój miał około 20 cm długości )
  • 20 g suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu
  • woda
  • 2 słoiki do wekowania, 1,20 litra jeden ( z uszczelką do zapiekania )

 

DZIEŃ PIERWSZY:

Do każdego słoika nalewamy 1 cm wody ( na dnie ), wrzucamy po: 1 liściu laurowym, 1 ziarnie ziela angielskiego oraz po 3 ziarenka pieprzu. Odstawiamy na noc.

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Mój kawałek przecięłam na pół ( w poprzek ).

Mięso nacieramy solą, pieprzem oraz zmiażdżonym czosnkiem.

Następnie każdy kawałek obtaczamy dokładnie w majeranku z każdej strony i związujemy sznurkiem, jak szynkę.

Ja dodatkowo mięso nakłuwam specjalnym szpikulcem, ale nie jest to konieczne.

Odstawiamy na noc do lodówki.

 

DZIEŃ DRUGI:

Mięso dobrze jest wyjąć kilka godzin wcześniej z lodówki aby nie było bardzo zimne podczas wekowania.

Schaby umieszczamy w słoikach do wekowania ( z wodą i przyprawami ) i szczelnie zamykamy.

Na dno głębszej formy kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki tak aby się nie stykały, wlewamy wodę do 1/3 ich wysokości.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 1 godzinę.

Po godzinie zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni i pieczemy przez kolejną godzinę.

Po upieczeniu najlepiej zostawić mięso aż całkowicie ostygnie, najlepiej na całą noc. Smacznego!

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest