Ciasta | Na Słodko | W KUCHNI

SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK

30 kwietnia 2017

Fenomenalne ciasto, które wygląda kosmicznie, a smakuje obłędnie. Cudownie miękkie, a jednocześnie kruche. Z surowym ciastem pracuje się idealnie, jest elastyczne i plastyczne. Najwięcej czasu spędziłam na wydrążaniu połówek jabłek, a pod koniec zaczęłam wycinać ( tworząc tunel w połówce jabłka ) i ten sposób polecam. Upieczone ciasto polałam pysznym sosem waniliowym z Lidla– idealnie dopełnił całość, a jeśli zimnym sosem polejecie gorące ciasto…niebo!

 

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej ( u mnie Basia )
  • 250 g dobrego masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 waniliowy serek homogenizowany ( 150 g )
  • 1 duże jajko
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • jabłka ( około 15 połówek średnich jabłek )
  • 2 łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Wszystkie składniki na ciasto ( oprócz jabłek i cynamonu ) umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto. Swoje ciasto wyrobiłam za pomocą malaksera.

Wyrobione ciasto przekrawamy na pół i wkładamy do lodówki aby odpoczęło.

Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy gniada nasienne.

Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na kształt blaszki ( 25 na 35 ), przekładamy do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, wylepiamy.

Połówki jabłek układamy wypukłością go góry obok siebie zostawiając mały odstęp pomiędzy połówkami.

Oprószamy cynamonem.

Rozwałkowujemy drugą połowę ciasta i kładziemy na wierzchu na jabłkach.

Delikatnie dociskamy brzegi.

Pieczemy w 180 stopniach, termoobieg przez 40 minut, a kolejne 5 minut tylko od dołu. Ciasto zarumieni się na złoty kolor.

Gorące ciasto można polukrować lub obsypać cukrem pudrem. Podajemy samo lub z sosem waniliowym. Smacznego!

Przepis oryginalny ( klik )

 

 

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest