Ciasta | Na Słodko | W KUCHNI

PUCHATE CIASTO Z OWOCAMI

11 maja 2017

Pyszne puchate ciasto śmietankowe z owocami. Bardzo maślane i mocno śmietankowe. Ciasto jest duże i pięknie rośnie. Obawiałam się troszkę, bo w składnikach były aż 3 łyżeczki proszku do pieczenia, ale ciasto nie ma posmaku proszku. Ciasto jest pyszne nawet po kilku dniach, tylko należy je przechowywać pod przykryciem 🙂 To ciasto jest troszkę trudniejsze od tego z olejem ( klik ), ale szybsze w wykonaniu niż ucierane ( klik ).

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki tortowej ( u mnie Basia )
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kwaśnej smietany 18 %
  • szczypta soli
  • 125 g dobrego masła

Dodatkowo:

  • około 700 g- 800 g owoców ( u mnie rabarbar )
  • cukier do dosłodzenia owoców ( wg potrzeby )
  • ewentualne przyprawy ( np. cynamon )

Owoce myjemy, kroimy na ulubioną grubość i umieszczamy na sicie. Słodzimy ( ile cukru? to zależy od Waszego smaku i słodyczy owoców oraz słodyczy jaką chcecie osiągnąć ). Zostawiamy na około 30 minut, odsączamy z nadmiaru wody.

Masło należy roztopić- przestudzić.

Mąkę i proszek przesiewamy. Odstawiamy.

Białka oddzielamy od żółtek.

W dużej misce umieszczamy śmietanę, cukier i jajka. Ucieramy. I tu moja uwaga, jeśli misa nie ma pokrywki to należy najpierw utrzeć żółtka z cukrem, a później dodać śmietanę-ponieważ mocno chlapie 😉

Następnie dodajemy porcjami mąkę z proszkiem i miksujemy.

Dolewamy stróżką wystudzone masło cały czas miksując. Miksujemy do połączenia się składników.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie dodajemy do ciasta, mieszamy.

Ciasto przekładamy do formy ( 25 cm na 35 cm ) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, wyrównujemy.

Na wierzchu układamy owoce, lekko dociskamy.

Pieczemy w 190 stopniach, termoobieg przez około 45 minut, do suchego patyczka.

Przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest