Na Ciepło | Na Kolację | Na Słono | W KUCHNI | WEEKENDOWE ŚNIADANIE

JAJKO NA CHMURCE

13 maja 2017

Nie wiem jak to się stało, że dopiero kilka dni temu odkryłam taki sposób na „sadzone” jajko 🙂 Podobno wszyscy już znają jajko na chmurce. Fantastyczny pomysł na śniadanie, bardzo efektowny i spodoba się też tym co są na diecie 😉 Poniższa wersja jest podstawowa, ale będę próbować różnych dodatków ( do białka ).

Składniki na jedną chmurkę:

  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek
  • 1 łyżeczka startego ( drobno ) żółtego sera

 

Białko oddzielamy od żółtka, bardzo ostrożnie, tak aby nie uszkodzić żółtka.

Białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i pieprzu.

Kiedy piana się ubije dodajemy starty ser i delikatnie mieszamy.

Z białka układamy kopczyk na formie wysmarowanej masłem, jak widać na zdjęciu ja użyłam papieru, ale ciężko później było przełożyć chmurki na talerz ponieważ przywarły.

W kopczyku robimy wgłębienie i umieszczamy w nim żółtko. Lekko solimy i pieprzymy.

Pieczemy w 180 stopniach, termoobieg, przez około 8-12 minut.

Podajemy na ciepło, posypane szczypiorkiem. Smacznego!

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest