Ciasta | Na Słodko | W KUCHNI

RUSTYKALNA TARTA ( Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI )

21 maja 2017

Pierwszy raz tartę zobaczyłam na Instagramie u Manufaktura Splotów ( klik ) i zachwycił mnie jej widok. Długo się zbierałam zanim ją zrobiłam i dziś, podobnie było z piernikiem staropolskim ( klik ), żałuję, że tak długo zwlekałam. Niebiańsko wygląda i niebiańsko smakuje 🙂 Nie potrafię tego ciasta porównać do żadnego innego jakie jadłam lub robiłam. Cudownie kruche…Jeśli to Was nie przekona do spróbowania to może łatwość jej wykonania? Szybko i prosto, każdy sobie poradzi. Najważniejsze to dobrze schłodzić ciasto, reszta to już pikuś, a smak…poezja 🙂 Ponieważ aktualnie zaczyna się sezon na rabarbar to on obecnie króluje w mojej kuchni, ale jak tylko pojawią się jabłka…zapraszam 🙂

Składniki na ciasto:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej ( u mnie Basia )
  • 200 g zimnego dobrego masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 6 łyżek lodowatej wody

Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy. Powstanie kruszonka. Szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na około godzinę.

Ciasto można tez zagnieść ręcznie rozcierając składniki na kruszonkę, a następnie szybko zagnieść.

Składniki na nadzienie:

  • ulubione owoce ( około 700-800 g lub więcej/mniej )- u mnie rabarbar i 8 truskawek
  • cukier do smaku

Dodatkowo:

  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier gruby
  • cukier waniliowy
  • 1 jajko

Owoce myjemy, kroimy na ulubioną grubość i umieszczamy na sicie. Słodzimy ( ile cukru? to zależy od Waszego smaku i słodyczy owoców oraz słodyczy jaką chcecie osiągnąć ). Zostawiamy na około 30 minut, odsączamy z nadmiaru wody.

Ciasto rozwałkowujemy na kształt okręgu o średnicy 40 cm, proponuję rozwałkowywać od razu na papierze do pieczenia.

1 łyżkę mąki mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru.

Połową mieszanki mąki i cukru pudru posypujemy ciasto ( zostawiając około 7 cm wolnych boków ( marginesu ).

Wykładamy na środek ciast owoce, nadal zostawiamy margines około 7 cm.

Drugą częścią mieszanki posypujemy wierzch owoców.

Wszystkie boki zawijamy do wewnątrz, powinno to wyglądać tak:

Boki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem i cukrem waniliowym.

Przekładamy na blaszkę i pieczemy w 200 stopniach, termoobieg, 40 minut i 15 minut góra dół.

Kiedy ciasto wystygnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Oryginał wpisu ( klik ).

 

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest