Ciasta | Na Słodko | W KUCHNI

JABŁKOWE CIASTO „SALCESON”

22 maja 2017

Bardzo fajne i szybkie ciasto jabłkowe o wdzięcznej nazwie Salceson 🙂 Robi się je szybko, jest duże i podzielne. Idealne do kawy jak i na drugie śniadanie do pracy. Puchate i wilgotne, najsmaczniejsze na drugi dzień. Nazwa „Salceson” wynika z wyglądu ciasta :), faktycznie wygląda jak salceson.

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 5 dużych jajek
  • 1 i ½ szklanki cukru
  • 3 łyżki dobrego kakao
  • 3 szklanki mąki tortowej ( u mnie Basia )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia ( z górką )
  • 1 i ½ szklanki oleju

Dodatkowo można dodać rodzynki, orzechy, cynamon, szczyptę gałki czy kardamonu.

 

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Odstawiamy.

Mąkę i proszek przesiewamy. Odstawiamy.

Do dużej miski wbijamy jajka, miksujemy.

Do jajek dodajemy cukier i ucieramy mikserem aż powstanie jasna i puszysta masa, a cukier się rozpuści.

Do masy dodajemy kakao i miksujemy do połączenia się składników.

Dodajemy mąkę na zmianę w olejemy w trzech porcjach.

Kiedy masa się połączy dodajemy jabłka i mieszamy za pomocą drewnianej szpatułki.

Ciasto przekładamy do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko dno ).

Wyrównujemy wierzch ( ciasto jest bardzo gęste ).

Pieczemy w 180 stopniach, termoobieg, około 45-60 minut, do suchego patyczka.

Przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem, ja jednak tego nie robię 🙂 Smacznego!

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest