Do Picia | NA PRZYJĘCIU | Na Słodko | W KUCHNI

KOMPOT Z RABARBARU

27 maja 2017

Słoneczna wiosna, upalne lato…nic tak nie smakuje podczas upałów jak szklanka domowego kompotu, np. z rabarbaru 🙂 Przepis na kompot z rabarbaru mam dziś dla Was. My już mamy troszkę dość kompotu, bo odkąd zrobiłam go pierwszy raz minęły 2 tygodnie i od tamtej pory wciąż go robię 😉  Moja wersja jest lekko słodka i lekko kwaśna, ale smak zależy od ilości cukru więc możecie go dowolnie zmniejszać lub zwiększać, według Waszego gustu 🙂

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru ( same łodygi )
  • 10 łyżek cukru
  • 3 litry wody
  • sok z połowy cytryny
  • 1 cukier waniliowy

 

Rabarbar myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w mniejsze kawałki.

Na dno większego garnka ( o grubym dnie ) wsypujemy cukier, równą warstwę.

Włączamy gaz i czekamy aż cukier zbrązowieje, trwa to około 3-4 minuty.

Do cukru dodajemy pokrojony wcześniej rabarbar, sok z cytryny i cukier waniliowy, mieszamy i czekamy aż rabarbar puści sok, mieszając od czasu do czasu. Cukier się zbryli, ale jak rabarbar zacznie puszczać sok to się rozpuści.

Dolewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut.

Kiedy kompot lekko ostygnie trzeba go przecedzić, przechowujemy w lodówce.

Najsmaczniejszy z kostkami lodu. Smacznego!

 

Moja inspiracja ( klik ).

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest