Ciasta | Na Słodko | ŚWIAT TORTÓW | W KUCHNI

CIASTO Z PIANKĄ I MUSEM TRUSKAWKOWYM

16 czerwca 2017

Kocham truskawki 🙂 Za smak, aromat, kolor, zielone pesteczki i cenę w sezonie. Nie wiem czy jest smaczniejszy owoc na świecie, który tak pięknie odnajduje się w kuchni. Ciasto z pianką i musem truskawkowym jest obłędnie pyszne, smakuje jak z najlepszej cukierni. Niech Was nie przerazi długość przepisu, ani używanie galaretki. Poprowadzę Was i gwarantuję, że nic się nie rozpłynie 🙂 Ja zawsze używam galaretki Dr. Oetker bo nie jest w smaku chemiczna, ale możecie wykorzystać swoja ulubioną 🙂 Przepis składa się z biszkoptu, pianki i musu. Trzy etapy, ale wierzcie mi, że przepis jest prosty. Przepis na biszkopt polecam ten co zawsze, ale z połowy porcji ( klik ), ja zrobiłam z oryginalnego przepisu ( źródło na końcu wpisu ), ale mi nie za bardzo smakował. Był za wysoki i za twardy, ale to kwestia gustu 🙂

Składniki na biszkopt:

  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki mąki tortowej ( u mnie Basia )
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenie ( niekoniecznie )

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Do piany stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier  z cukrem waniliowym i nadal ubijamy ( na najwyższych obrotach ).

Kiedy piana jest już szklista i bardzo sztywna dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując ( na średnich obrotach ).

Odstawimy mikser ( chyba, że macie opcję bardzo wolnych obrotów w swoim mikserze ).

Przesiewamy mąkę ( w tym miejscu jeśli się boicie, że biszkopt nie wyrośnie, można dodać proszek do pieczenia ) i delikatnie łączymy z masą w trzech turach.

Ciasto przelewamy do formy 25 cm na 35 cm wyłożonej TYLKO NA DNIE papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przez 35-40 minut, termoobieg- do suchego patyczka.

Po upieczeniu upuszczamy biszkopt ( w foremce ) z wysokości 20- 30 cm na podłogę ( nie musicie tego robić ). Biszkopt studzimy.

Kiedy wystygnie wyjmujemy go z formy.

 

Formę z bokami wykładamy na dnie „świeżym” papierem do pieczenia.

Biszkopt odwracamy do góry dnem, wkładamy do formy, delikatnie zdejmujemy papier ( pieczony 😉 ).

Odwracamy biszkopt ponieważ dno jest zawsze bardziej „klejące”, dzięki czemu pianka ( krem ) ładnie przylegnie do ciasta.

 

Składniki na krem/piankę truskawkową.

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 200 ml gorącej wody
  • 1/2 litra słodkiej śmietanki 36% ( schłodzonej minimum 12 godzin )
  • 4 łyżki cukru pudru

Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

Galaretka musi zacząć tężeć, czyli musi być na tyle gęsta aby wolno spływać po łyżce, ale nadal musi być lejąca- bez grudek.

Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, ubijamy.

Następnie cały czas ubijając wlewamy stróżką tężejącą galaretkę.

Kiedy masa się połączy, wykładamy ją na biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.

 

Składniki na mus truskawkowy:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500 ml gorącej wody
  • 600 g truskawek ( odszypułkowanych i umytych )
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

Truskawki z cukrem waniliowym miksujemy na mus i dodajemy do zimnej galaretki.

Galaretka z musem musi zacząć tężeć, czyli musi być na tyle gęsta aby wolno spływać po łyżce.

Tężejący mus wlewamy na piankę przez łyżkę– czyli łyżka nad ciasto i na łyżkę powoli przelewamy mus.

Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki, aby w pełni stężała. Najlepiej na całą noc. Smacznego!

Uwagi:

  • galaretki warto rozpuścić zaraz po tym jak wstawimy biszkopt do piekarnika, będą miały czas by stężeć
  • nie wkładajcie galaretek do miski z lodem by szybciej stężały, bo na dnie powstaną grudki, które później będą widoczne w kremie. Oczywiście nie wpływa to na smak 🙂
  • mus truskawkowy musi być naprawdę gęsty zanim wlejecie go na piankę

 

Oryginalny przepis znajdziecie tu ( klik ).

 

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest