Babeczki, Muffinki | Ciasta | Inne | Na Słodko | W KUCHNI

DROŻDŻÓWKI Z KRUSZONKĄ I OWOCAMI

22 czerwca 2017

Pyszne, puchate, baaardzo maślane i kruche dzięki kruszonce drożdżówki z truskawkami. Mój numer dwa jeśli chodzi o domowe drożdżówki, bo jak wiecie moim numerem jeden są jagodzianki z tego przepisu ( klik ). Drożdżówki z kruszonką i owocami nadają się idealnie na letnie wyjazdy czy ogrodowe przyjęcia. Masło, truskawka, wanilia…czy można chcieć więcej? Czerwcowy zawrót głowy 🙂

 

Składniki na kruszonkę:

  • 60 g dobrego 82 % masła
  • 5 łyżek cukru
  • 16 g cukry waniliowego
  • ½ szklanki mąki tortowej ( u mnie Basia )

 

Masło umieszczamy w rondelku, rozpuszczamy, studzimy, odstawiamy.

Mąkę, cukier i cukier waniliowy umieszczamy w misce, dodajemy masło- rozcieramy widelcem lub palcami na kruszonkę.

 

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 2 i 1/3 szklanki mąki tortowej ( u mnie Basia )
  • 8 g suchych drożdży ( w oryginalnym przepisie jest 7, ale ja miałam opakowanie po 8 g )
  • 3 łyżki cukru
  • ¾ szklanki letniego mleka
  • szczypta soli
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 60 g roztopionego, dobrego 82 % masła

 

Masło umieszczamy w rondelku, rozpuszczamy, studzimy, odstawiamy.

Mąkę wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy w misce ( lub misie miksera ) i wyrabiamy. Pod koniec wyrabiania dodajemy przestudzone masło i wyrabiamy.

Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

( jeśli ciasto jest dość luźne, to możecie podsypcie mąką, ale lepiej takie luźne zostawić w misce w której wyrabialiśmy ciasto i dać mu wyrosnąć ).

Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je na blat/stolnicę i lekko zagniatamy.

Ciasto dzielimy na 9-10 części, formujemy z każdej części kuleczkę/bułeczkę i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i większych odstępach. Przykrywamy i odstawiamy na około 45 minut. Bułeczki muszą podwoić swoją objętość.

 

Składniki nadzienia:

  • 500 g owoców ( u mnie truskawki )
  • kasza manna lub bułka tarta ( około 4-5 łyżek )

 

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek. Większe owoce koimy na mniejsze kawałki.

Za pomocą dna szklanki w każdej bułeczce robimy wgłębienie, dociskając szklanką do dna blachy.

Utworzone dołeczki posypujemy kaszą manną, przykrywając dno.

Układamy ciasno truskawki.

 

Dodatkowo:

  • jedno roztrzepane jajko

 

Każdą wypełnioną truskawkami bułeczkę smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką ( im więcej tym smaczniej ).

Pieczemy: 190 stopni, termoobieg, przez 19-22 minuty, aż się pięknie zarumienią. Smacznego!

 

Oryginał wpisu znajdziecie tu ( klik ).

 

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest