Na Ciepło | Na Obiad | Na Słono | W KUCHNI

ROLADKI DROBIOWE ZE SZPINAKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM

7 lipca 2017

Podobne roladki zobaczyłam na Instagramie u Aniela ( klik ) i postanowiłam spróbować zrobić coś podobnego. Wykorzystałam pierś kurczaka, ale spokojnie można użyć schabu, tak jak w tym przepisie ( klik ).  Składniki są podane poniżej troszkę na oko, bo wszystko zależy od tego jak po porcjujemy mięso. Roladki drobiowe smakowały nam bardzo i mam nadzieję, że również Wam zasmakują. Z poniższych składników powstało 6 niezbyt równych roladek 🙂

Składniki:

  • 1/2 kg piersi kurczaka
  • majonez ( około 6 łyżeczek )
  • sól
  • pieprz
  • ser pleśniowy typu camembert
  • cienkie paski surowego boczku ( 1 opakowanie boczku z Biedronki )
  • 250 g mrożonego szpinaku ( brykiet )
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła

W małym rondelku roztapiamy pół łyżki masła, wrzucamy zamrożony szpinak, zmiażdżony czosnek i szczyptę soli, na wolnym ogniu gotujemy. Kiedy szpinak będzie gęsty zdejmujemy go z ognia, dodajemy pozostałe masło ( pozwólcie aby się spokojnie roztopiło ). Studzimy.

Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i porcjujemy na większe plastry.

Każdy plaster rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem.

Ser typu camembert kroimy na grubsze plastry.

Każdy plaster mięsa smarujemy majonezem ( około łyżeczkę ), następnie nakładamy porcję szpinaku- rozsmarowujemy, kładziemy plaster sera i zwijamy w rulon.

Każdą roladkę owijamy surowym boczkiem.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Pieczemy: 220 stopni, termoobieg, około 30-40 minut. Po upieczeniu ser lekko wypłynie na papier, ale przypiecze się i będzie przepyszny. Smacznego!

 

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest
  • Uwielbiam takie smaki!!! Wyglądają bardzo apetycznie 🙂
    Pozdrawiam <3