Ciasta | Ciasteczka | Inne | Na Ciepło | Na Kolację | Na Słodko | Na Zimno | W KUCHNI | WEEKENDOWE ŚNIADANIE

GOFRY

18 lipca 2017

Poniższy przepis jest jedynym z jakiego korzystam. Gofry są delikatne, puchate, pyszne i chrupiące, a sam przepis jest bardzo prosty. Gofry są fajną i lekką alternatywą dla ciast, bo robi się je szybko, a za pomocą dodatków można stworzyć słodkie pysznotki 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej ( u mnie Basia )
  • 2 szklanki mleka 3,2 %
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 duże jajka

Białka oddzielamy od żółtek.

W większej misce umieszczamy mąkę, mleko, proszek do pieczenia, cukier, sól, olej i żółtka.

Miksujemy na gładką masę.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i mieszamy delikatnie.

Gofry pieczemy porcjami w gofrownicy, do momentu aż się zarumienią na złoty kolor.

Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie bita śmietana i cukier puder. Smacznego!

Oryginał przepisu znajdziecie tu ( klik ).

 

 

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest