Na Kolację | Na Obiad | NA PRZYJĘCIU | Na Słono | Na Zimno | Przetwory | Sałatki | W KUCHNI

SAŁATKA Z OGÓRKÓW Z KONCENTRATEM POMIDOROWYM- DO SŁOIKÓW

25 lipca 2017

W zeszłym roku robiłam podobną sałatkę, ale z koperkiem ( klik ), była pyszna. W tym dostałam podobny przepis ale w pomidorowym smaku. Sałatka jest smaczna i dobrze doprawiona, testowana na najbliższych znajomych i rodzinie. Mam nadzieję, że zasmakuje również Wam. Warto potrzymać ją tydzień w słoiku zanim  spróbujemy. Będzie idealna zarówno na kanapkę jak i do obiadu, na grillu również się odnajdzie.

 

Składniki:

  • 4 kg ogórków
  • 5 średnich cebul
  • 2 średnie marchewki
  • 2 łyżki soli

Zalewa:

  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki przyprawy vegeta
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego ( 200 g )
  • pieprz mielony do smaku

 

Ogórki moczymy w zimnej wodzie przez 24 godziny, dzięki czemu będą pełne w środku.

Ogórki wraz ze skórką kroimy jak na mizerię, ale nie za cienko. Za mnie zrobiła to maszyna.

Cebulę kroimy w półksiężyce.

Marchew ścieramy na grubych oczkach.

Ogórki, cebulę i marchew umieszczamy w dużej misce, posypujemy solą, mieszamy.

Odstawiamy na około 2-3 godziny, aż warzywa puszczą wodę.

Po tym czasie odlewamy wodę.

Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w mniejszej misce, mieszamy.

Odcedzone ogórki z cebulą i marchewką przekładamy do dużego garnka, wlewamy zalewę, mieszamy.

Całość zagotowujemy na wolnym ogniu.

Przekładamy do wyparzonych słoików, zalewamy wytworzonym sokiem. Mocno zakręcamy.

Pasteryzujemy 15 minut.

Sałatkę można zajadać po tygodniu. Smacznego!


Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest