BOŻE NARODZENIE | Ciasta | Na Słodko | ŚWIĄTECZNE OKAZJE | W KUCHNI | WIELKANOC

BŁYSKAWICZNY SERNIK ŚMIETANKOWY

2 sierpnia 2017

Wiecie, że ja i serniki nie za bardzo się lubimy, a dokładniej to one mnie nie lubią 🙂 Mam jeden sprawdzony przepis ( klik ) i nie szukałam kolejnego. Jednak na Instagramie ostatnio zaczął krążyć pewien przepis i skuszona opiniami postanowiłam sprawdzić. Sernik okazał się banalnie prosty! Nie opadł i smakował pysznie 🙂 Jest wilgotny i bardzo kremowy, a jego największym plusem jest to, że robi się go błyskawicznie i nie trzeba się specjalnie przykładać, bo uda się na 100 procent 🙂 Najprostszy i najszybszy sernik na świecie. Jest na kruchym cieście, ale można zrobić go na spodzie z ciasteczek. W oryginale sernik był z owocami, ale ja lubię sernik bez dodatków, dodając owoce uzyskacie słodko kwaśny smak 🙂 bo sernik jest mocno słodki 🙂

Zdjęcia są kiepskie, bo na ciasto czekali już Goście 😉 Ale jak tylko upiekę go znów to wymienię zdjęcia 🙂

Składniki na spód i kruszonkę:

  • 225 g mąki tortowej ( u mnie Basia )
  • 5 łyżek drobnego cukru ( może być zwykły )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 150 g dobrego zimnego masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy lub tradycyjnie zagniatamy ręcznie.

Ciasto dzielimy na dwie części, jedna mniejsza na kruszonkę, druga na spód.

Część na kruszonkę umieszczamy w zamrażarce, drugą częścią wylepiamy spód formy ( tortownica 25 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko dno ) i chowamy do lodówki.

Jeśli nie macie czasu polecam spód z ciasteczek z tego przepisu ( klik )

Składniki na masę serową:

  • 1/2 kg twarogu do serników ( u mnie President )
  • 250 g serka mascarpone
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 słodzony budyń śmietankowy ( 60 g )
  • 1 duże jajko

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do połączenia się składników- budyń musi się dobrze rozpuścić.

Masę serową wlewamy na wcześniej przygotowany spód, na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Wyrównujemy.

Pieczemy: 180 stopni, termoobieg, przez około 50 minut.

Studzimy, oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!

Oryginał przepisu znajdziecie tu ( klik ).

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest