Na Ciepło | Na Kolację | Na Obiad | Na Słono | W KUCHNI

KASZA BULGUR Z MIĘSEM MIELONYM

10 sierpnia 2017

Danie łatwe i bardzo smaczne, najlepsze na drugi dzień. Długo omijałam kaszę bulgur, ale tyle smacznego o niej czytałam, że postanowiłam sprawdzić czy faktycznie jest tak dobra jak mówią. Okazało się, że jest 🙂 Dla mnie bulgur to coś pomiędzy pęczakiem, a kuskusem. O ile pęczak nie należy do moich ulubionych kasz, to kuskus i bulgur są częścią naszego menu. W poniższej mojej wersji smakuje nam najbardziej, również na zimno. 

Składniki:

  • kasza bulgur ( 4 woreczki- łącznie 400 g )

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 2 duże cebule
  • szczypta kuminu
  • 250 g włoszczyzny ( mrożonej )
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • cukier
  • szczypta imbiru
  • szczypta chili
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki ( słodkiej )
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki salsy paprykowej ( klik )
  • 2 łyżki ketchupu z cukinii ( klik )

Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odliczając 4 minuty od czasu który poleca producent- polecam to zrobić po wrzuceniu warzyw do sosu * 🙂

Całe danie przygotowuję w woku lub głębszej patelni ( kaszę gotuję osobno ).

Cebulę kroimy w piórka, oprószamy lekko solą i cukrem oraz szczyptą kuminu i podsmażamy na dwóch łyżkach masła, do momentu aż się zeszkli.

Dodajemy mięso mielone i smażymy około 10 minut, pilnując by było w jak najdrobniejszych cząsteczkach.

Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy sypkie.

Podsmażamy chwilkę i wlewamy pomidory z puszki, salsę paprykową oraz ketchup z cukinii.

Mieszamy, dodajemy przeciśnięty czosnek, pół łyżeczki cukru i szczyptę soli. Dusimy około 12-15 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Dodajemy mrożoną włoszczyznę ( * ugotuj kaszę 🙂 ) i dusimy około 5-7 minut.

Próbujemy, jeśli to konieczne doprawiamy do smaku solą, cukrem, kuminem lub pieprzem.

Do gorącego sosu wrzucamy ugotowaną kaszę, mieszamy, dodajemy łyżkę zimnego masła- nie mieszamy, pozwólcie aby masło się roztopiło. Dopiero wtedy mieszamy i podajemy. Smacznego!

 

 

 

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest