Na Kanpkę | Na Kolację | NA PRZYJĘCIU | Na Zimno | Przetwory | Sałatki | W KUCHNI

OGÓRKI KANAPKOWE Z KURKUMĄ- DO SŁOIKÓW

15 sierpnia 2017

Ogórki kanapkowe z kurkumą, proszę tylko nie mylić z górkami curry 😉 bo to zupełnie inny smak. Ogórki mają słodko ostry smak, piękny kolor i idealnie sprawdzą się na zimowej kanapce 🙂 . Przepis dostałam od Koleżanki z pracy, która kroi ogórki na plastry wzdłuż, ja jednak pokroiłam jak do sałatki w grubsze plasterki, a Wy możecie nawet w słupki. Sami zdecydujcie jaki kształt sprawdzi się u Was najlepiej 🙂

Ogórki moczymy w zimnej wodzie przez 24 godziny.

Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • 1 szklanka soli
  • 9 szklanek wody

Zalewa:

  • 3 szklanki wody
  • 2 i 1/2 szklanki octu
  • 3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 2 liście laurowe
  • szczypta czarnego pieprzu mielonego
  • 2 duże cebule pokrojone w piórka ( grube na 1/2 centymetra )
  • 2 łyżki mielonej kurkumy

Dodatkowo:

  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 1 duża czerwona papryka

Ogórki kroimy w plastry, przekładamy do dużej miski.

Pokrojone ogórki zalewamy letnią wodą, wsypujemy szklankę soli, mieszamy i odstawiamy  na 3 godziny.

Po 3 godzinach odcedzamy ogórki, powstałą wodę wylewamy.

Paprykę kroimy w paski.

Czosnek kroimy na mniejsze kawałki.

Ogórki umieszczamy w słoikach warstwami: plastry ogórków, paprykę, czosnek, plastry itp. na górze zostawiamy miejsce na cebulę z zalewy.

Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w garnku, mieszamy, gotujemy na wolnym ogniu. Zalewa musi się zagotować, a cukier rozpuścić.

Gorącą zalewę wlewamy do napełnionych słoików, na górze „wciskamy” cebulę z zalewy, zakręcamy.

Pasteryzujemy około 15 minut.

Najsmaczniejsze po około 3 tygodniach. Smacznego!

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest