Na Kanpkę | NA PRZYJĘCIU | Na Zimno | Przetwory | Sałatki | W KUCHNI

OGÓRKI KANAPKOWE ( PIKLE )- DO SŁOIKÓW

18 sierpnia 2017

Kolejny przepis na ogórki! Wiem…ile można, ale ponieważ nasze maleńkie sadzonki ogórków urosły wyższe niż ja i rodzą jak szalone to nie mam wyjścia, przerabiam ile mogę. Ale powiem Wam w tajemnicy, że już boję się zaglądać do naszej szklarni 😉 Myślę, że oprócz tego pojawi się jeszcze jeden przepis i na tym koniec 🙂 Resztę ogórków będę „przerabiać” na ogórki chili ( klik ) bo one zajmują mało miejsca w słoikach. Ten przepis dostałam od Basi, ogórki w smaku są słodko- ostre i bardzo smaczne.

Ogórki moczymy w zimnej wodzie przez 24 godziny.

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg ogórków

Zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki gorczycy
  • 1/2 łyżeczki papryki chili w proszku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • 3 liście laurowe

Dodatkowo:

  • 2 cebule pokrojone w grubsze plastry
  • świeży koper ( około 2 większe pęczki )

Ogórki kroimy w plastry.

Na dnie każdego słoika umieszczam plaster cebuli.

Na cebuli układamy ogórki, dodajemy koperek ( na duży słoiczek 2 łyżeczki, na mały słoiczek 1 łyżeczkę )

Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w garnku, mieszamy, gotujemy na wolnym ogniu. Zalewa musi się zagotować, a cukier rozpuścić.

Gorącą zalewę wlewamy do napełnionych słoików, zakręcamy.

Pasteryzujemy około 15 minut.

Gotowe do zjedzenia po około 3 tygodniach. Smacznego!

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest