Ciasta | Na Ciepło | Na Kolację | Na Słono | W KUCHNI | WEEKENDOWE ŚNIADANIE

MAMINE CEBULAKI

11 września 2017

Kiedy byłam mała, moja mama robiła na niedzielne śniadanie różne pysznotki, jedną z nich były cebulaki. Pyszne drożdżowe bułeczki z makiem i cebulą. Próbowałam różnych przepisów, aż w końcu znalazłam ten najlepszy. Przepis na cebulaki miał się pojawić jakiś czas temu, ale jak wiecie byłam w szpitalu i wszystkie sprawy i plany musiałam odłożyć na później. Obecnie jestem w domu więc nadrabiam wszelkie zaległości blogowe, zacznijmy od maminych cebulaków 🙂 Najsmaczniejsze gorące z masełkiem 🙂

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka ( w tym 1/4 szklanki ciepłego mleka do rozczynu )
  • 1 łyżka cukru ( całość do rozczynu )
  • 500 g mąki ( u mnie Basia ) ( z tego 3 łyżki mąki do rozczynu )
  • 60 g dobrego masła 82 %
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 2 większe cebule
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka masła

Do posmarowania:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody
  • 2-3 łyżki suchego maku

 

Rozczyn ( ze składników wyżej podanych podbieramy składniki na rozczyn ):

W małej miseczce umieszczamy pokruszone drożdże, zasypujemy 1 łyżką cukru, wlewamy 1/4 szklanki ciepłego ( nie gorącego ) mleka, mieszamy do połączenia się składników ( użyłam trzepaczki ), dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy, nie może być grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 25 minut.

 

W czasie kiedy rozczyn sobie rośnie:

Nadzienie: Cebulę kroimy w piórka, posypujemy szczyptą soli i cukru. Podsmażamy na maśle do momentu aż się ładnie zeszkli. Ostawiamy do całkowitego przestudzenia.

 

Wyrabianie ciasta drożdżowego ( swoje ciasto robiłam robotem, ale spokojnie można ciasto wyrobić ręcznie) :

W misie miksera ( lub w zwykłej większej misce ) umieszczamy pozostałe składniki, oprócz masła.

Wyrabiamy ciasto.

W międzyczasie roztapiamy i studzimy masło.

Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy masło i nadal wyrabiamy.

Ciasto wyrabiamy około 10 minut.

Zostawiamy ciasto w misce w której je wyrabialiśmy, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 i 1/2 godziny w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.

 

Nadziewanie cebulaków:

Ciasto po „odstaniu” jest plastyczne.

Oprószamy dłonie mąką i wykładamy ciasto z miski na oprószony blat.

Ciasto dzielimy na 12 części.

Formujemy z każdej części kuleczkę/bułeczkę i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i większych odstępach. Przykrywamy i odstawiamy na około 50 minut. Bułeczki muszą podwoić swoją objętość.

Za pomocą dna szklanki w każdej bułeczce robimy wgłębienie, dociskając szklanką do dna blachy.

Utworzone dołeczki posypujemy wypełniamy nadzieniem cebulowym.

Każdą wypełnioną nadzieniem bułeczkę smarujemy jajkiem i posypujemy makiem.

Pieczemy: 180 stopni, termoobieg, przez 20-25 minut, aż się pięknie zarumienią. Smacznego!

 

Oryginał przepisu znajdziecie tu ( klik ).

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest