BOŻE NARODZENIE | Do Picia | Na Słodko | ŚWIĄTECZNE OKAZJE | W KUCHNI

DYNIOWA KAWA – PUMPKIN SPICE

14 października 2017

Ach ta kawa! Przepisów w Internecie jest mnóstwo. Długo szukałam przepisu idealnego, aż znalazłam! Przerobiłam po swojemu i oto dziś oddaje w Wasze ręce jesienny cud. Kawa dyniowa jest obłędnie pyszna i niesamowicie jesienna. Rozgrzewa i sprawia, że w sercu słychać już świąteczne kolędy 🙂 Zapach korzennych przypraw rozchodzi się po całym domu, a pięknie pomarańczowy*** kolor pozwala zapomnieć o wszelkich smutkach. Kawa dyniowa jest gęsta i aksamitna, nie da się jej porównać z niczym innym. Jeśli pominiecie kawę, powstanie Wam pyszny mleczno – dyniowy napój, który spokojnie mogą pić dzieci 🙂 Wówczas sami dobierzcie jedynie słodzidło i ilość przypraw.

( ***dynia która była zakupiona do serii przepisów o kawie była wyjątkowo mało pomarańczowa, jakiś pech :), ponieważ kawa z „normalnej” dyni jest zupełnie innego koloru. )

Poniższa porcja jest na 1 dużą kawę, ale lepiej zrobić dwie i pić z kimś wyjątkowym 😉

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki puree z dyni ( klik )
  • 3 łyżeczki cukru ( mniej lub więcej )- w wersji dla dzieci możecie dodać syrop klonowy lub miód
  • kilka kropli esencji waniliowej ( można pominąć lub zastąpić cukier cukrem waniliowym )
  • 1/2 łyżeczki przyprawy dyniowej ( klik )

 

  • 1/2 szklanki zaparzonej kawy ( może być z ekspresu, może być rozpuszczalna. Intensywność kawy zostawiam Wam, moje pół szklanki zostało zaparzone z 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ).

 

Wszystkie składniki, oprócz zaparzonej kawy, blendujemy. Ja użyłam blendera do smoothie.

Zmiksowany napój przelewamy do rondelka, dolewamy kawę ( lub nie jeśli napój mamy podać dzieciom ) i stawiamy na ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Kiedy tylko zauważymy, że się zaczyna gotować to zdejmujemy z ognia.

Przelewamy do dużego, koniecznie ulubionego, kubka. Można udekorować bitą śmietaną i posypać przyprawą dyniową. Ale ja raczej pomijam bitą śmietanę ponieważ kawa dyniowa sama w sobie jest pyszna i ma „puchatą” konsystencję. Smacznego!

 

 

 

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest