NA DIECIE | Na Kanpkę | Na Kolację | NA PRZYJĘCIU | Na Słono | Na Zimno | W KUCHNI | WEEKENDOWE ŚNIADANIE

DOMOWY SEREK Z JOGURTÓW GRECKICH

5 listopada 2017

Pyszny, kremowy i aksamitny serek z jogurtów greckich, który jest zupełnie inny niż wszystkie…nie wierzyłam, że się uda. Byłam przekonana, że w smaku nie będzie nic zaskakującego, a jednak. Gdybym miała porównać go to jakiegoś „sklepowego” to powiedziałabym, że przypomina serek kanapkowy i serek Almette, ale jest bardziej kwaśny. Gotowy jest już po 24 godzinach, ale z każdym dniem jest lepszy. U nas najdłużej wytrzymał 4 dni i 4 dnia był najsmaczniejszy 🙂 Poniższy przepis jest klasyczny, ale możecie dowolnie komponować smak, np. dodając czosnek, zioła czy inne ulubione dodatki. Jestem pewna, że pokochacie ten serek 🙂

 

Składniki:

  • 2 jogurty greckie po 400 g jeden ( z żywymi kulturami bakterii )
  • 1 łyżeczka soli
  • ulubione przyprawy ( opcjonalnie )

Do miski przekładamy jogurty greckie.

Dodajemy sól i ulubione przyprawy ( w serku, który jest na zdjęciach jest tylko sól ).

Mieszamy.

Jogurty z przyprawami przekładamy na gazę, zamykamy pakunek.

Pakunek układamy na sicie, a sito na miseczce, gdzie będzie spływał płyn.

Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Smacznego!

 

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest