BOŻE NARODZENIE | Do Picia | Inne | Na Słodko | ŚWIĄTECZNE OKAZJE | W KUCHNI

JABŁECZNIK Z CYNAMONEM DO PICIA

10 listopada 2017

Chłodne jesienno- zimowe wieczory powinniśmy umilać sobie gorącymi napojami, które nigdy nie smakują tak jak o tej porze roku. Gorąca herbatka, grzane wino lub moja dzisiejsza propozycja: jabłecznik do picia 🙂 Gęsty, mocno cynamonowy, pyszny! Smakuje jak najlepsza szarlotka. Przepis powstał przez przypadek, ale zostanie z nami aż do wiosny 🙂 Ale myślę, że latem, mocno zmrożony będzie równie pyszny.

 

Składniki:

  • 1, 20 kg jabłek ( bez skórki i pozbawionych gniazd nasiennych )
  • 6-8 łyżek cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • cukier trzcinowy do dosłodzenia
  • 2 litry wody
  • sok z połowy cytryny

 

Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka, kroimy w mniejsze kawałki, oprószamy cynamonem i mieszamy.

Na dno większego garnka ( o grubym dnie ) wsypujemy cukier, równą warstwę.

Włączamy gaz i czekamy aż cukier zbrązowieje, trwa to około 3-4 minuty ( UWAGA! Cukier lubi „strzelać” ).

Do cukru dodajemy pokrojone wcześniej jabłka i sok z cytryny, mieszamy i czekamy aż jabłka puszczą sok, mieszając od czasu do czasu. Cukier się zbryli, ale jak jabłka zaczną puszczać sok to się rozpuści.

Dolewamy wodę, powoli doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 20-25 minut ( aż jabłka będą miękkie ).

Jeśli to konieczne dosładzamy do smaku ( wszystko zależy od słodyczy jabłek ).

Kiedy kompot lekko ostygnie, blendujemy całość, ponownie zagotowujemy. Przechowujemy w lodówce.

Najsmaczniejszy na gorąco w mroźny zimowy wieczór. Smacznego!

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest