BOŻE NARODZENIE | Ciasteczka | Dekoruje | Inne | Na Słodko | ŚWIĄTECZNE OKAZJE | W KUCHNI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI ( przepis nr 4 )

23 listopada 2017

Na dziś zaplanowałam inny wpis, ale po tym jak na moim Instagramie pojawiło się zdjęcie pierniczków, dostałam tyle zapytań, że musiałam najpierw podać Wam przepis na te pierniczki 🙂  Moimi ulubionymi pierniczkami są pierniczki staropolskie ( klik ), ale te można do nich porównać. Pierniczki trzeba upiec 3 tygodnie przed Świętami ( lub przed inną datą spożycia ), zaraz po upieczeniu także są wyśmienite, ale twarde. Do poniższego przepisu dodałam 1 łyżkę przyprawy do piernika, wówczas można je piec z mniejszymi dziećmi bo nie są tak „ostre” w smaku jak standardowe pierniczki. Smak jest piernikowy, ale idealnie subtelny. Możecie dowolnie zwiększać ilość przyprawy. Grubsze pierniczki rosną i są puchate, a cieńsze zachowują kształt np. stempelków. Wszystko zależy od tego jak rozwałkujecie ciasto 🙂

Składniki:

  • 150 g dobrego masła 82%
  • 300 g cukru
  • 250 g prawdziwego miodu, u mnie wielokwiatowy
  • 1 łyżka przyprawy do piernika ( bez mąki- polecam Kotanyi lub Kamis )
  • 800 g mąki pszennej ( u mnie Basia ) = do podsypywania
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 duże jajka

 

W mniejszym garnku umieszczamy miód, masło, cukier i przyprawę do piernika. Powolutku na najmniejszym ogniu doprowadzamy do wżenia ( ale nie zagotowujemy ). Musi powstać gładka błyszcząca masa, a cukier musi się całkowicie rozpuścić. Trwa to około 15 minut z haczykiem.

Przelewamy do docelowej miski w której będziemy wyrabiać ciasto i odstawiamy do calkowitego wystudzenia.

Mąkę mieszamy z sodą i przesiewamy do miski z wystudzoną masą maślano- miodową.

Dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota ( końcówka K ). Jeśli to konieczne podsypujemy mąką ( ale nie za dużo ). Jeśli ciasto jest bardzo „ lejące/klejące” to odstawcie je na 30 minut w chłodne miejsce, powinno stężeć. Wówczas ponownie zagniatamy.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-6 mm ( posypując mąką stolnicę oraz wałek- ciasto lubi się kleić do powierzchni ) i wykrawamy ulubione kształty.

Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( w odstępach ) i pieczemy około 13 minut, 170 stopni, termoobieg.

Przekładamy na kratkę, studzimy.

Pierniczki przechowujemy w puszce  Smacznego!

Oryginał przepisu znajdziecie tu ( klik )

 

Moje pozostałe przepisy na pierniczki:

  • przepis nr 1 ( klik )
  • przepis nr 2 i nr 3 ( klik )
  • pierniczki staropolskie ( klik )
Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest