Ciasta | Inne | Na Słodko | W KUCHNI

BLOK CZEKOLADOWY O SMAKU MLECZNEJ CZEKOLADY

12 lutego 2018

Kiedy szukałam przepisu, prawie w każdym przepisie napisano, że to smak dzieciństwa. Ja tego z dzieciństwa nie pamiętam, za to pamiętam mleko w proszku 🙂 W mojej rodzinnej kuchnie było zawsze w niebieskiej ( prawie granatowej ) torebce z białym napisem. Mleko w proszku do tego przepisu kupiłam w Biedronce za około 8 zł za 400 g. Sam blok czekoladowy ma pewnie milion kalorii, ale jest słodziutki więc nie zjecie go zbyt dużo. W smaku dla mnie przypomina mleczną/śmietankową czekoladę, jest pyszny! Następnym razem dodam jeszcze inne dodatki, może migdały i kokos… 😉

Składniki:

  • 250 gr dobrego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki dobrego ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 opakowanie pełnego mleka w proszku ( 400 g )
  • dodatki ( herbatniki, orzechy, migdały, suszone owoce itp. )
  • folia spożywcza

W rondelku umieszczamy masło, kakao, cukier i cukier waniliowy. Na małym ogniu doprowadzamy powoli do wrzenia, cukier musi się całkowicie rozpuścić.

Masę maślano-czekoladową odstawiamy, zanim dodamy mleko w proszku musi być lekko ciepła.

Herbatniki kruszymy i umieszczamy w mniejszej misce z innymi ulubionymi dodatkami.

Mleko w proszku wsypujemy do większe miski, wlewamy ostudzoną masę maślano- kakaową i za pomocą miksera łączymy w całość.

Stopniowo dodajemy wybrane dodatki i mieszamy ręcznie.

Całość przekładamy do formy wyłożonej szczelnie folią spożywczą. Ugniatamy, przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 3 godziny.

Blok przechowujemy w lodówce do 7 dni. Smacznego!

Oryginał przepisu znajdziecie tu ( klik )