Len – czy jest ekologiczny i dlaczego?
Len to nie tylko roślina lecznicza. Jest on bowiem powszechnie wykorzystywany w branży tekstylnej, spożywczej a także ogrodniczej. Len to roślina, którą wykorzystuje się w całości. Jedynym odpadem jest pył produkcyjny. Z siemienia lnu wytwarza się wiele olejów – dla celów spożywczych, technicznych i pielęgnacyjnych. Olej z nasion lnu wykorzystywany jest nie tylko do leczenia ludzi, ale także zwierząt – działa przeczyszczająco na owce oraz konie. Jednakże, niedojrzałe nasiona lnu są silnie trujące. Występuje w nich bowiem aminokwas, który rozkłada się na kwas cyjanowodorowy. Lniane ubrania i dodatki są popularne wśród osób szerzących idee less waste i zero waste. Ale czy len jest ekologiczny?
Co to znaczy być ekologicznym?
Ekologiczny jest się wówczas, gdy sposób bycia nie przeszkadza innym. To znaczy, gdy żyje się w kooperatywie. Samemu się korzysta i nie przeszkadza się korzystać innym. Biorąc pod uwagę świat roślin, jest to takie życie, które pozwala czerpać z gleby, wody, słońca w sposób, który nie nadwyręża natury i dodatkowo daje się coś tej naturze w zamian przy okazji nie szkodząc. Rośliny oddają tlen, po obumarciu rozkładają się użyźniając glebę.
W kontekście roślin uprawnych częściej można mówić o nadmiernej eksploatacji przyrody niż oddawaniu czegoś w zamian oprócz produkcji tlenu. W tym przypadku warto by rozważyć sposób uprawy i raczej maksymalne wykorzystanie wyhodowanej rośliny, tak aby nie produkować zbędnych odpadów.

Len – uprawa
Na świecie występuje około 200 gatunków lnu, należących do rodziny lnowatych. Powszechnie uprawiany jest jednak len zwyczajny (Linum usitatissimum). Jest to roślina jednoroczna, osiągająca nawet półtora metra wysokości. Po wysiewie i okresie wzrostu, len należy wyrwać z ziemi w całości. Potem należy oddzielić ziarno od łodygi. Kolejnym etapem jest roszenie, czyli namaczanie łodyg w wodzie lub rozłożenie na polu, żeby przegniło. Grzyby i bakterie w tym procesie oddzielają włókno od paździerzy, czyli od słomy. Następnie tę paździerz trzeba wytrzepać, żeby uzyskać czyste włókno. Teraz to włókno można już za pomocą wrzeciona zmienić w przędzę, z której będzie tkana tkanina.
Len – wykorzystanie

Len jest rośliną, z której wykorzystywany jest jej każdy fragment.
Z części środkowej łodygi uzyskujemy włókno długie, do produkcji wysokiej jakości przędz czesankowych, osnowowych i dalej tkanin.
Część wierzchołkowa i korzeniowa wykorzystywana jest do produkcji włókna krótkiego oraz do produkcji przędz zgrzebnych.
Z nasion wytwarzane są oleje, pokost itp. Nasiona lnu mają również zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i medycynie ludowej.
Paździerze powstałe w procesie pozyskiwania włókna z połamanej, zdrewniałej części łodyg są surowcem do produkcji płyt paździerzowych o podobnych właściwościach jak płyty wiórowe.
Odpady roszarnicze czyli krótkie włókna z przyklejonymi paździerzami, których nie udało się oddzielić przy pozyskiwaniu włókna są surowcem do produkcji wysokiej jakości papieru (np. banknotów).
Wytłoki powstałe przy produkcji oleju z nasion podobnie jak torebki nasienne (plewy), przerabiane są na pasze.
Zatem każda część rośliny jest zużywana. Jedynym odpadem są pyły wydobywające się podczas produkcji. Dzięki temu len jako roślina jest ekologiczny.
Len – Właściwości lecznicze
Len posiada wspaniałe właściwości lecznicze. Roślina ta jest wyjątkowo przydatna w leczeniu schorzeń żołądka oraz jelit. Działa osłonnie, wzmaga ruchy perystaltyczne jelit, pomaga w nadkwasocie żołądka i chorobie wrzodowej. Jest nieocenionym, naturalnym środkiem pomocnym w leczeniu podrażnień błony śluzowej, które wywołały między innymi leki. Działa przeciwbólowo w przypadku bólów żołądka. Jest pomocny w biegunkach i zaparciach. Jest również zalecany w chorobach dróg moczowych i pęcherza moczowego. Działa z zewnątrz, stosuje się go leczenia stanów zapalnych skóry, problemów dermatologicznych, owrzodzeń czy oparzeń. Len wspomaga również leczenie chorób układu oddechowego – rozedmy płuc, zapalenia oskrzeli czy chronicznego kaszlu. Len posiada dodatkowo wspaniałe właściwości, które są pomocne przy walce z nowotworami, działa wówczas wzmacniająco na organizm. Regularnie spożywane nasiona lnu obniżają poziom cholesterolu we krwi. Roślina ta skutecznie zapobiega miażdżycy.