ekologia, produkty kompostowalne
fot. pexels.com

Produkty kompostowalne i biodegradowalne – czym się różnią?

Zanieczyszczenie środowiska jest obecnie jednym z głównych problemów współczesności. Niestety tylko 10% produkowanych tworzyw sztucznych jest poddawana recyklingowi. Reszta trafia na wysypiska śmieci i do środowiska zanieczyszczając je coraz bardziej. Mimo rosnącej świadomości i coraz większej liczby ludzi żyjących zgodnie z regułami less waste i zero waste, codzienne wybory ciągle bywają trudne. Nasze zakupy mają wpływ na środowisko, dlatego tak ważne jest, aby zwracać uwagę na tworzywa, z których wykonane są opakowania. W efekcie, powstają produkty kompostowalne i biodegradowalne oparte o naturalne surowce. W świadomości konsumenta uchodzą one za rozwiązania ekologiczne i przyjazne środowisku. Ale czy rzeczywiście tak jest? Jaka jest różnica między biodegradowalnym i kompostowalnym produktem lub opakowaniem?

PRODUKTY BIODEGRADOWALNE

Produkty biodegradowalne powstają z surowców organicznych, np. kukurydzy, roślin strączkowych. Pod wpływem czynników biologicznych rozkładają się i stają się biomasą bezpieczną dla środowiska. Ale czym jest biodegradowalność? I czy każdy produkt biodegradowalny naprawdę ulegnie rozkładowi i nie pozostawi po sobie śladu? W rozumieniu potocznym biodegradacja to po prostu rozkład materiału na skutek oddziaływania czynników biologicznych. Niestety, aby nastąpił rozkład biodegradowalnej torebki, woreczka lub opakowania, muszą zaistnieć specjalne warunki środowiskowe, tj. odpowiednia zawartość tlenu, dwutlenku węgla, wody, mikroorganizmy glebowe czy specjalne oświetlenie. Tego typu produkty nie rozkładają się pod wpływem zwykłych czynników środowiskowych. Leżąc na wysypisku śmieci lub w ogródku nie rozłożą się całkowicie, a przynajmniej nie aż tyle, ile obiecuje producent. Wytyczne związane z gospodarowaniem tego typu odpadami są różne, w zależności od regionu. Ważne jest więc aby zapoznać się z wytycznymi obowiązującymi w Twoim regionie zanim zdecydujesz się na produkty biodegradowalne.

produkty kompostowalne, ekologia
fot. pexels.com

PRODUKTY KOMPOSTOWALNE

Produkty kompostowalne reagują nieco inaczej. One również powstają na bazie naturalnych surowców, np. skrobi kukurydzianej. Ale pod wpływem warunków atmosferycznych i przy udziale bakterii, produkt ma szansę rozłożyć się do pierwotnej postaci w ciągu stosunkowo krótkiego czasu. Jest to maksymalnie kilka miesięcy. Produkty muszą być jednak oznaczone specjalnym znakiem potwierdzającym certyfikat. 

Dzięki temu certyfikatowi mamy pewność, że:

  • minimum 90% produktu ulega rozkładowi w ciągu 6 miesięcy kompostowania,
  • metale ciężkie (jeśli są) są w śladowej ilości,
  • produkt nie wywiera negatywnego wpływu na jakość kompostu.

Produkty kompostowalne oznaczone znakiem certyfikatu kompostowalności dają nam pewność, że produkt rozłoży się bez uwalniania szkodliwych substancji. Jeśli masz ku temu możliwość, produkty te możesz zakopać w przydomowym ogródku lub wrzucić do kompostownika. Po kilku tygodniach taki produkt powinien się rozłożyć. Oczywiście wiele zależy również od sposobu kompostowania, czy robimy to poprawnie. Produkty kompostowalne rozkładają się podczas kompostowania i nie uwalniają szkodliwych substancji. Składają się z polimerów naturalnie występujących w przyrodzie. Więc są zdecydowanie bardziej bezpieczne dla naszego środowiska. 

CO WYBRAĆ?

produkty kompostowalne, less waste
fot. pexels.com

Czym więc się kierować podczas zakupów? Jak wybierać produkty, które naprawdę są bezpieczne dla środowiska?

  • Nie daj się nabrać na hasło „biodegradowalne” widoczne na opakowaniach. Zanim kupisz produkt, sprawdź, co konkretnie producent miał na myśli, z czego powstał produkt i w jakich warunkach ulega biodegradacji.
  • Jeśli tylko masz okazję, wybieraj certyfikowane produkty kompostowalne, na przykład ze znaczkiem z roślinką.
  • Używaj produktów wielorazowego użytku. Są one znacznie lepszą opcją niż produkty plastikowe lub biodegradowalne.
  • Jeśli musisz kupić produkt w plastikowym opakowaniu, upewnij się, że nadaje się ono do recyklingu (informacja lub odpowiedni znaczek powinny znajdować się na etykiecie opakowania). Po zużyciu produktu wyrzuć go do odpowiedniego kontenera.

O wiele lepiej chodzić na zakupy z własną torbą, a na kawę z własnym kubkiem. Co się da kupuję bez dodatkowego opakowania, większość foli nie nadaje się do przetworzenia. Jedynie papier, szkło i metal to materiały, które można kupować bez wyrzutów sumienia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here