marnowanie jedzenia, resztki
fot. pexels.com

Marnowanie jedzenia – jak nie wyrzucać jedzenia?

W dobie coraz większej dostępności wszystkich produktów, nie zdajemy sobie sprawy z tego ile niepotrzebnych rzeczy kupujemy. Moda na ekologię, świadomą konsumpcję nie maleje. Opanowała wszystkie aspekty naszego życia. Od minimalizmu kosmetycznego, przez minimalizm w szafie, życie w duchu less waste i zero waste. Nawet sprzątając staramy się unikać produkcji zbędnych śmieci. Dlaczego więc nadal rocznie na śmietnikach lądują ogromne ilości jedzenie, które jeszcze nadaje się do spożycia? Marnowanie jedzenia to nasz współczesny problem. Dlaczego wyrzucamy jedzenie i jak uniknąć marnowania jedzenia?

Marnowanie jedzenia – dlaczego to robimy

Jesteśmy społeczeństwem mocno konsumpcyjnym, a jedzenie mamy na wyciągnięcie ręki. Nie musimy o nie walczyć lub polować. Idziemy do sklepu, wybieramy produkty i płacimy za nie. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że połowa produktów jest nam zbędna i niepotrzebna. Kupujemy za dużo. Aby tego uniknąć przygotuj listę potrzebnych produktów, zjedz przed wyjściem na zakupy i nie ulegaj pokusom.

  • Eksperymentujemy w kuchni z produktami, których nie znamy. Po przygotowaniu dania czy nawet bezpośrednim spróbowaniu produktu okazuje się, że nie jest on dla nas wystarczająco smaczny i satysfakcjonujący a to oznacza jedno – wyrzucenie go.
  • Bardzo często próbujemy zużyć zapasy produktów, których data spożycia się kończy. Gotujemy na raz za dużo jedzenie, która skutkuje wyrzuceniem 
  • Marnowanie jedzenia wynika też z brak odpowiedniej wiedzy dotyczącej prawidłowego jej przechowywania – sałata szybko gnije a ser wysycha nieprawidłowo przechowywany
  • Kuszą nas promocje. Produkt w promocyjnej cenie kupujemy w zbyt dużej ilości. Przecena zwykle oznacza krótki termin przydatności, a za duża ilość może nie zostać zużyta przed jej upływem.
  • Nie wykorzystujemy tego, co już przygotowane. Wynika to z wielu różnych przyczyn – nie wiemy jak wykorzystać ugotowane mięso z rosołu czy da się jeszcze „uratować” czerstwy chleb i pod jaką postacią możemy zjeść ugotowane dzień szybciej jajko.

Marnowanie jedzenia – pomysły na wykorzystanie resztek

marnowanie jedzenia, zero waste
fot. pexels.com

Marnowanie jedzenia – chleb

Chleb można zamrozić już po jego zakupie. jeśli nie jesteś pewna czy zużyjesz daną ilość, zamróź część. Chleb po rozmrożeniu będzie równie dobry co świeżo kupiony. A co zrobić z czerstwym chlebem? 

  • Tosty
  • Smażony na oliwie lub pieczony chleb namoczony wcześniej w jajku i przyprawach;
  • Omlet chlebowy (kawałki chleba wymieszaj z jajkami, kawałkami świeżych warzyw oraz przyprawami i usmaż);
  • Bułkę tartą
  • Mini grzanki, które będą świetnym dodatkiem do sałatek oraz zup;

Marnowanie jedzenia – Rosół

To jedna z tych zup, której gotujemy zwykle spore ilości. Sposobami na wykorzystanie i niezmarnowanie każdego mililitra tego cennego jedzenia są między innymi:

  • Ugotowanie na bazie rosołu innej zupy
  • Zrobienie galaretek z kurczaka
  • Rosół możemy mrozić oraz pasteryzować w słoiku i przechowywać w lodówce;
  • Ugotować na nim (zamiast wody) kaszę lub ryż z warzywami;

Marnowanie jedzenia – Warzywa i mięso z rosołu

Bardzo często po rosole zostają nam w garnku gotowane warzywa i mięso. Co z nich zrobić?

  • Gotowane warzywa będą idealną bazą do sałatki warzywnej;
  • Gotowane warzywa i mięso podsmaż z ulubionym rodzajem makaronu, ryżu lub kaszy dodając przyprawy, zioła czy pomidory
  • Zarówno z warzyw jak i mięsa możesz wykonać pastę kanapkową
  • Świetnym pomysłem jest zapieczenie w połączeniu z masą jajeczną w formie muffinek lub omleta mięsa i warzyw;
  • pasztety;
  • Ugotowane i zmielone mięso wykorzystaj jako farsz do pierogów lub naleśników;
  • Kotlety i pulpety – najszybsza i pyszna forma jedzenia!

Marnowanie jedzenia –  Gotowane ziemniaki

Ugotowane ziemniaki to częsty produkt, którego nie zjadamy do końca. Resztki ostudź, wsadź do lodówki a następnego dnia odsmaż z przyprawami i czosnkiem na beztłuszczowej patelni. Możesz z nich zrobić też kopytka, placki, frittata, kluski, babki ziemniaczane czy pyzy. Dobrym pomysłem na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków są zapiekanki ziemniaczane z warzywami i mięsem w sosie pomidorowym czy jogurtowym.

Marnowanie jedzenia –  Ryże, makarony oraz kasze

Bardzo często zdarza nam się przesadzić z ilością ugotowanego ryżu, makaronu czy kaszy, chociażby ze względu na ich podwójną a czasem nawet potrójną zwiększoną objętość po obróbce termicznej. Są to jednak produkty, które w dość łatwy, przyjemny a przede wszystkim smaczny sposób możemy wykorzystać. Nadmiar każdego z tych produktów możemy schować do lodówki a następnego dnia lub nawet dwa dni później wykorzystać jako bazę dania podsmażanego z ulubionymi warzywami, mięsem czy rybą. Makaron lub ryż sprawdzą się jako baza sałatki na zimno.

Marnowanie jedzenia – Jajka

marnowanie jedzenie, jak nie wyrzucać jedzenia
fot. pexels.com

Zbyt dużo ugotowanych jajek? Dodaj je do sałatki lub zupy, zblenduj z wędzoną rybą i wykorzystaj jako pastę do chleba.

Marnowanie jedzenia – Mocno dojrzałe owoce

Banany im bardziej dojrzałe (nawet bardziej czarne niż żółte) tym słodsze. Owoce te pokrój w plastry i zamroź. Inne mocno dojrzałe owoce obierz, pokrój w niewielkie kawałki, podgotuj. Otrzymany mus owocowy dodaj do owsianek, jogurtu naturalnego, placuszków czy naleśników.

Marnowanie jedzenia – Dzielenie się z bliskimi

Świetnym pomysłem jest też dzielenie się jedzeniem. Poczęstuj kolegę z pracy zupą lub ciastem. Sprawdź, czy w Twoim mieście nie istnieje jadłodzielnia, program Taste&share czy społeczna lodówka umożliwiające dzielenie się żywnością z potrzebującymi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here