Olejek rycynowy (o wiele rzadziej nazywany olejem rącznikowym) to olej pozyskiwany z roślin, a dokładniej z nasion rącznika pospolitego. Otrzymuje się go poprzez proces wielogodzinnego wyciskania oleju z nasion na zimno, następnie wygotowywania ich z wodą. Dzięki procesowi wygotowywania toksyczna rycyna ulega rozkładowi. Rozkład owej rycyny jest niezbędny, ponieważ jej duże ilości zawarte w nasionach rącznika pospolitego, mogą skutkować nawet śmiertelnym zatruciem w przypadku zażyciu większych dawek takiego oleju.

Olej rycynowy składa się w osiemdziesięciu procentach z glicerydu 18 węglowego kwasu rycynolowego. W składzie tego oleju znaleźć można także niewielkie ilości glicerydów kwasu palmitynowego, linolowego, oleinowego, a także w naprawdę znikomych ilościach kwasu stearynowego.

Olej pozyskiwany z nasion rącznika pospolitego jest prawie nierozpuszczalny w wodzie – należy o tym pamiętać w przypadku przygotowywania różnego rodzaju mikstur kosmetycznych na bazie wody. Temperatura zamarzania oleju wynosi minus 24 stopnie Celsjusza. Gęstość oleju rycynowego można ocenić na gęstą lub bardzo gęstą w zależności od długości jego przygotowywania. Do tego olejek ten jest bardzo tłusty. Nie posiada przy tym prawie żadnego zapachu. Kolor oleju może być biały lub czasem nawet jasnożółty.

Ile kosztuje olejek rycynowy, który można zakupić na przykład w dowolnej większej drogerii? Ba szczęście nie jest to bardzo duży wydatek. Ceny 30-gramowych butelek z olejkiem rycynowym zaczynają się od około 2.5 złotego. Czasami cena ta może być trochę wyższa, ale nie powinna przekraczać kwoty około 3 złotych. Większe 100 gramowe butelki olejku rycynowego są już nieco droższe, ponieważ ich ceny zaczynają się od 7 złotych wzwyż. Ich kupno wychodzi jednak taniej niż w przypadku kupowania małych 30 gramowych flakoników. Podane ceny dotyczą oczywiście zwyczajnych olejków rycynowych pozyskiwanych w masowy i fabryczny sposób. Ceny większych olejków otrzymywanych w sposób organiczny i posiadających odpowiednie certyfikaty jest już o wiele większy. Ceny takich organicznych olejków rycynowych zaczynają się od kwoty około 50 złotych, a kończą na cenie nawet przekraczającej kwotę 100 złotych. Jest więc to już spory wydatek i nie poleca się kupować olejków organicznych jeżeli nie mamy już odpowiedniego i sporego doświadczenia w przygotowywaniu domowych kosmetyków na bazie takich olejków.

Do czego w takim razie używa się olejku rycynowego? W końcu gdyby nie miał wielu właściwości i wielu zastosowań, to nie byłby aż tak popularnym wyborem przez liczne kosmetyczki.

Olejek rycynowy posiada wiele zbawiennych właściwości. Lista jest naprawdę długa. Przykładowo pomaga on w leczeniu trądziku. Przy regularnym stosowaniu olejku z rycyny na zewnętrzną warstwę skóry na której występuje trądzik, dokuczliwe wypryski z czasem zaczną znikać, a nowe przestaną się pojawiać. Cera też zacznie wyglądać zdrowiej i żywiej, a skóra stanie się gładsza.

Olej rycynowy podawany w formie pitnej dobrze poprawia też kondycję naszego układu pokarmowego, poprawia pracę naszej wątroby i limfy.

Dobrze sprawdza się również jako sprawny środek na zaparcia jeżeli będziemy stosować go doustnie. Jest tak dlatego, ponieważ olejek rycynowy posiada silne właściwości przeczyszczające i używany jest z tego powodu jako główny składnik w wielu lekach przeczyszczających.

Działa on też jako świetny środek na wszelkiego rodzaju bóle stawowe, bóle kręgosłupa, bóle reumatyczne czy bóle głowy.

Użycie olejku rycynowego może mieć też bardziej zaskakujące skutki. Używa się go bowiem czasami jako środek do wywoływaniu porodu. Obecnie jest to rzadko stosowane, ale jeszcze kilkadziesiąt lat temu była to powszechna praktyka.

Bardzo powszechnie stosuje się go też w przemyśle kosmetycznym, szczególnie do pielęgnacji włosów głowy, rzęs i twarzy.

Olejek rycynowy stosowany przykładowo na włosy, jest w stanie wygładzić i wzmocnić strukturę naszych włosów, do tego może je dodatkowo nawilżyć, a nawet delikatnie zmienić ich kolor. Włosy po kilku zabiegach z olejkiem staną się też bardziej miękkie i zaczną szybciej rosnąć.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here