Zdrowe odżywanie – Jak jeść zdrowo i tanio
Zdrowe odżywanie bardzo często kojarzy się z dużymi wydatkami i przysłowiową pustką w portfelu, ale wcale nie musi być drogie. Co robić aby zdrowo jest i nie wydawać fortuny? Zakładając, że jesteśmy zdrowi i nie mamy alergii lub nietoleracji pokarmowych, nie jesteśmy kulturystami budującymi masę, oraz zamiast gotowych diet cateringowych decydujemy się na samodzielne gotowanie w domu, to te kilka prostych zasad powinno nam zaoszczędzić sporą sumę pieniędzy.
Zdrowe odżywianie – Wybieraj większe opakowania
Zacznij porównywać ceny małych opakować z dużymi. Zwykle większe w przeliczeniu na 100 gramów produktów okazują się tańsze. Co warto kupować w większych opakowaniach? Wszelkiego rodzaju mąki, kasze, ryże, zboża, makarony, erytrol, przyprawy, orzechy czy napoje roślinne jak i mleko kokosowe. Oczywiście pamiętaj o odpowiednim przechowywaniu produktów po otwarciu paczki czy opakowania zbiorczego, by nie zmarnować danego produktu.
Zdrowe odżywianie – Sezonowe jest tańsze
Produkty, które nie są całoroczne kosztują mniej w w czasie kiedy są ich zbiory. Sezonowe owoce, typu truskawki, jedzmy je właśnie w czasie, kiedy są ich zbiory i kiedy są najtańsze. Świetnym sposobem na oszczędność naszych środków finansowych jest zakupienie owoców w większej ilości (najlepiej od lokalnego rolnika czy z pobliskiej plantacji) i zamrożenie ich, tak by móc cieszyć się smakiem truskawek nie tylko latem.
Zdrowe odżywianie – Lista zakupów
Dzięki wcześniej sporządzonej liście zakupów unikniesz kupowania produktów zbędnych i niepotrzebnych. Dodatkowo nie kupisz produktów, które już masz w domu. Cenną radą jest robienie zakupów po spożyciu posiłku a nie przed – gdy jesteśmy głodni, często kupujemy za dużo.
Zdrowe odżywianie – Kupuj w Internecie
Sklepy internetowe bywają zwykle lepiej wyposażone, częściej są „miejscami” wyspecjalizowanymi, posiadającymi określone grupy produktów a przede wszystkim, dzięki niższym kosztom prowadzenia takiej działalności (brak lokalów, mniejsza ilość koniecznej obsługi) proponują niższe ceny produktów a także często darmowe wysyłki przy większym zamówieniu.
Zdrowe odżywianie – Inwestuj w to, co lokalne
Rozejrzyj się wokół i zastanów z czego słynie region, w którym mieszkasz. Mieszkasz nad morzem? Istnieje duże prawdopodobieństwo, że ryby będą u Ciebie produktem tańszym niż na Śląsku. Mieszkasz na wsi? Nie kupuj jajek w markecie tylko sprawdź czy w okolicznych gospodarstwach hoduje się kury. Cena jajek od sąsiadki może okazać się dużo niższa, niż ekologiczne jajka ze sklepu. W okolicznym sadzie jabłka można kupić już nawet za złotówkę za kilogram, podczas gdy ta sama odmiana jabłek w markecie kosztuje nawet 3 złote za kilogram.
Zdrowe odżywania – Hoduj, uprawiaj i zbieraj
Jeśli masz możliwości (kawałek ogródka i czas) wyhoduj własną fasolkę szparagową, pomidorki koktajlowe czy cebulkę. Gdy dysponujesz wyłącznie balkonem lub wolnym parapetem – ustaw na nim dekoracyjne donice i posadź chociażby zioła.
Zdrowe odżywanie – Korzystaj z promocji, gazetek promocyjnych i porównuj oferty
Porównywanie ofert sklepów sieciowych nie należy do czynności zajmujących małą ilość czasu (gazetki promocyjne marketów potrafią zmieniać się co parę dni i składać się z parudziesięciu stron). Jednak jeśli chcesz oszczędzać i wydawać mniej na jedzenie – warto jest je przejrzeć, porównać oferty, zaznaczyć produkty nas interesujące i wybrać się po nie do konkretnego sklepu.
Zdrowe odżywanie – Nie marnuj
Odkrojone końcówki szparagów nie muszą być wyrzucone – możesz je ugotować, zblendować i dodać do purre z ziemniaków lub ugotować na ich bazie zupę krem, liście rzodkiewki wykorzystaj jako bazę sałatki a zbyt dużą ilość ugotowanej zupy – zamroź lub zawekuj. Marnowanie jedzenia oprócz wyrzucania produktów spożywczych generuje niepotrzebne wydatki.
Zdrowe odżywianie – Gotuj w domu
Trzycyfrowy rachunek w restauracji brzmi znajomo? O ile jedzenie w restauracjach bywa przyjemne, zwykle pozwala nam poznawać nowe kuchnie i ich smaki, często takim pobytem celebrujemy jakąś okazję czy sukces o tyle… nie jest najtańszym żywieniowym rozwiązaniem. Gotowanie w domu pozwoli Wam zaoszczędzić sporo pieniędzy. Jeśli oszczędzasz, jedz na mieście okazjonalnie.