Adaptogeny – co to jest i jak stosować?
Moda na powrót do naturalnych metod wykorzystywanych w naszych kuchniach i pielęgnacji, nie ominęła również naszej diety. Oprócz świadomości jak zbawienny wpływ może mieć zdrowe odżywianie się, wiemy też że naturalne suplementy nas wspomóc. Wiele osób zaczęło stosować adaptogeny. Dzięki stosowaniu adaptogenów coraz więcej osób przekonuje się, że można w naturalny sposób poprawić wytrzymałość swojego organizmu, wydajność pracy, odporność na choroby oraz zdolności intelektualne.
Adaptogeny – czym są
Adaptogeny to nietoksyczne rośliny, charakteryzujące się specyficznym wpływem na ludzkie ciało i umysł. Nadrzędną właściwością wszystkich adaptogenów jest niwelowanie skutków stresu oraz adaptacja organizmu do niesprzyjających warunków zewnętrznych.
Istnieją trzy kryteria które musi spełnić roślina, żeby uznano ją za adaptogenną. Są to :
- nietoksyczność – Rośliny te Nie mogą powodować negatywnych skutków ubocznych dla zdrowia fizycznego lub psychicznego oraz nie mogą być uzależniające.
- zapewniają niespecyficzną odpowiedź organizmu na stres – Stosowanie adaptogenów pozwala na sprawne funkcjonowanie organizmu w obliczu czynników stresogennych, bez pozbawiania go rezerw energii życiowej.
- mają normalizujący wpływ na organizm – W przeciwieństwie do wspomnianych używek, działanie adaptogenów opiera się na przywracaniu organizmu do naturalnej równowagi. Można ten mechanizm określić jako pewnego rodzaju „naturalną inteligencję”. Rośliny te regulują prawidłowe działanie całego organizm i przywracają fizjologiczną równowagę (homeostazę).

Adaptogeny – krótka historia
Chociaż nauka wciąż nie w pełni rozumie mechanizm działania adaptogenów, to w tradycjach różnych kultur stosuje się je skutecznie od kilku tysięcy lat. Dawne wspólnoty, żyjące w harmonii z przyrodą, po prostu wiedziały z własnego doświadczenia, że te rośliny działają. Rośliny te od pradawnych czasów są używane w Chinach, Indii, Iranie, obu Amerykach.
Adaptogeny a sport
Aby podnieść wydolność fizyczną, zioła te zażywane są przez zawodowych sportowców i olimpijczyków m. in. ze Skandynawii, Chin, Rosji, Bułgarii, Węgier i Stanów Zjednoczonych.
Pierwszy raz adaptogeny zostały zastosowane na olimpiadzie w Monachium w 1972 roku. Wówczas rosyjscy sportowcy, którzy odpowiednio suplementowali adaptogeny podczas przygotowań do igrzysk, zdobyli aż 99 medali, z czego 50 złotych. Sportowcy To jednak nie jedyna grupa, która współcześnie stosuje suplementację adaptogenami. Rośliny miały na tyle silne działanie, że zdecydowano się je wykorzystać jako część diety astronautów w lotach kosmicznych wykonywanych przez agencje NASA i rosyjską ROSKOSMOS. Jest to grupa osób narażona na silny stres i wzmożony wysiłek, dla której nieocenioną pomocą okazało się stosowanie adaptogenów.
Adaptogeny – właściwości
Najważniejszą właściwością adaptogenów jest wzmacnianie zdolności przystosowawczych organizmu w niekorzystnych warunkach.
Adaptogeny zwiększają odporność na stres, zarówno ten psychiczny jak i środowiskowy (np. niewłaściwa dieta, wolne rodniki, promieniowanie, zanieczyszczenie powietrza). Wykazują olbrzymi potencjał antyoksydacyjny.
Przeciwutleniacze zawarte w adaptogenach chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, neutralizując szkodliwe wolne rodniki. Dzięki temu stopniowo zwiększają naturalną odporność organizmu oraz znacząco powstrzymują procesy starzenia.
Systematycznie stosowane, nie tylko poprawiają ogólną kondycję i wytrzymałość ciała, ale usprawniają też regenerację organizmu i pozwalają znacznie szybciej odzyskać siły po przebytej chorobie.
Różnorodne składniki aktywne znajdujące się w adaptogenach stymulują również system odpornościowy i pozytywnie oddziałują na nasze zdrowie i samopoczucie.
Adaptogeny pomagają w regulacji, normalizacji i wzmocnieniu funkcji mózgu, nerwów, gruczoły wydzielania wewnętrznego.
Siła adaptogenu zależy jednak od szeregu czynników: wieku rośliny, jej jakości, formy ekstraktu, dawkowania itd.

Adaptogeny – lista roślin
- ASHWAGANDHA
- SZCZODRAK KROKOSZOWATY
- SCHIZANDRA (CYTRYNIEC CHIŃSKI)
- RÓŻENIEC GÓRSKI
- KORZEĆ MACA (PIEPRZYCA PERUWIAŃSKA)
- GOTU KOLA